Fellélegezhetnek az olajországok, drágulhat a kőolaj

2016.04.12. 22:21

Oroszország és Szaúd-Arábia kedden megállapodott az olajtermelés befagyasztásáról – idézi az Interfax orosz hírügynökség dohai diplomáciai értesülését az MTI.

A két ország megállapodása után visszaállhatnak az év eleji kitermelési szintre, vagyis visszafoghatják a jelenlegi túltermelést, ami rekordalacsonyan tartja a kőolaj hordónkénti árát. A mostani egyezség éppen azért fontos, mert eddig Szaúd-Arábia volt az az ország, amelyik öntötte az olajat a piacra.

Ezzel a többi országot is arra ösztönözte, hogy fokozza a kitermelését, ami túlkínálatot eredményezett. Ebből lett egy öngerjesztő folyamat: az egyre alacsonyabb ár miatt egyre több olajat bányásztak, ez viszont tovább csökkentette a felvásárlási árat. A Venezuelához hasonló országok gazdasága, melyek főként az olajbevételekre épülnek, megtorpant a csökkenő bevételek miatt. De gondot okoztak Szaúd-Arábiában és Oroszországban is.

A befagyasztás ötlete már egy éve felmerült, akkor az OPEC és azon kívüli országok találkozóján éppen Szaúd-Arábia fúrta meg a termelés befagyasztását. Most viszont az Interfax értesülése szerint a szervezet tagjai és a további olajkitermelő országok    április 17-én Dohában megegyezhetnek a termelés szinten tartásáról

Már csak egyetlen fél tehet keresztbe az áremelkedésnek: Irán. Az ország idén év elején szabadult meg az olajkereskedelmét érintő nemzetközi szankcióktól. A világ ötödik legnagyobb kitermelője egyelőre nem akar csatlakozni a befagyasztásról szóló egyezséghez. Irán olajipari minisztere, Bijan Zanganeh korábban kijelentette, hogy országa nem, hogy nem állna le a bányászattal, de napi négymillió hordóra növelné a termelését. Ez a jelenlegi szint nagyjából egyharmada, és napi egymillió hordóval növelné a világpiaci túlkínálatot.

A dohai ülés összehívásáról február 16-án született egyezség, aznap a Brent hordónkénti ára 32,08 dolláron zárt. Kedden, röviddel az Interfax-jelentés után a Brent ára 1,09 dollár (2,54 százalék) emelkedéssel, 43,92 dolláron állt.