Nem a pályán úszhat el a Leicester bajnoki címe

2016.04.12. 01:04

A Premier League idei meglepetéscsapata a Leicester City. Európai szinten korábban ismeretlen, vagy jóindulattal is középszerűnek tartott játékosokkal, és az öregkorára váratlanul megtáltosodó Ranieri edzővel jó eséllyel megnyerhetik az angol bajnokságot.

Ha nem kapnak egy vaskos pontlevonást még ebben a szezonban. 

A pénzügyi fair play megsértéséért ugyanis elég hamar azonnali pontlevonással nézhetnek szembe az angol csapatok, márpedig a Leicesternek van egy igen gyanús ide kapcsolódó ügye. Az angol fociszövetség már egy ideje vizsgálja a Leicester 2014-es feljutásának körülményeit. És nagyon úgy tűnik, hogy a thai tulaj brit segítséggel sumákolhatott forintban pár milliárddal, hogy ne kelljen bírságot fizetnie azért, mert túlpénzeli a csapatát, írja a Guardian.  

Sok pénzt tolt bele, csak ezt már így kevésbé lehet

A hosszú nevű Vichai Srivaddhanaprabha még 2010-ben vette meg a másodosztályú Leicestert, hogy aztán rövid idő alatt 100 millió fontnál (nagyjából 40 milliárd forintnál) is többet toljon bele.  A nyomozás a titkozatos Trestellar Ltd. 2014-es biznisze körül forog, akik vállalták, hogy eladják klub termékeit és szolgáltatásait az Egyesült Királyságban és Dél-kelet-Ázsiában. 

Az üzlet rögtön hozott 11 millió font bevételt a Leicesternek, ami igencsak jól jött kozmetikázni az  előző évi 34 millió fontos veszteséget. A pénzügyi fair playnél jó tudni, hogy három éves  időszakokban kell megúszni a túlzott veszteséget, hogy a szurkolóik számán és pénztárcáján túl nagyjából egyenlő feltételekkel versenyezzenek a csapatok. Angliában ugyanis nem az államból élnek a profi focicsapatok. 

Nagyságrendekkel a többiek felett

Szóval az azóta is weboldal és telefonszám nélkül működő Trestellar körül azon megy a vita, hogy valószínűleg durván túlfizette Leicester marketingjogait, miközben a versenytárs kluboknak csökkenteniük kellett a játékosaik fizetését, hogy ne büntessék meg őket. 

A Trestellar Sir Dave Richards korábbi fociszövetségi elnök cége volt (már a fia viszi), aki bevallottan igen jóban van a thai miniszterelnökkel és a Leicester tulajával is. Szóval az sem tűnik kizártnak, hogy strómancégen keresztül piacinak tűnő óriásbevételt csorgatott a csapatnak az új tulaj. Az összehasonlítás kedvéért a mezszponzorációk egy másodosztályú angol csapatnál évi 250-500 ezer font összbevétel körül mozognak. A Leicester egyik közelebbi, és nagyobb stadionú versenytársa, a Derby County pedig nemrég 700 ezer fontért adta el stadion névhasználati jogait egy üdítős cégnek. Szóval a 11 millió font két nagyságrenddel nagyobb bevétel a megszokottnál.

Ha bebizonyosodik egy ekkora nagyságrendű stikli, akkor már csak a szövetségen múlik, hogy mekkora büntetést szab ki a csapatnak. Így valószínűleg az se mindegy, hogy ha Leicester meg is nyeri a bajnokságot, akkor hány ponttal végeznek majd a második előtt.