KDNP: Csak az aranyborjú számít, azt imádják

2016.04.12. 12:26

A társadalmi szolidaritás és a polgári Magyarország is vereséget szenvedett. De egy demokráciában a nép szava a legfőbb törvény

– mondta Gulyás Gergely a Fidesz képviselője a vasárnapi boltzár visszavonásáról szóló törvényjavaslat parlamenti vitáján.

A hétfőn benyújtott törvényt kedden egy óra előtt nem sokkal már meg is szavazta a parlament. 

A 176 szavazó képviselőből 163 szavazott igennel a visszavonásra, 11-en tartózkodtak és két képviselő nyomott a nemre. A kormánypárti képviselők közül végül csak Harrach Péter KDNP-s és Szatmáry Kristóf fideszes képviselő szavazott nemmel, a többiek vagy megszavazták, vagy tartózkodtak.

Fidesz: Jobb a vereség

Gulyás szerint a boltzárat sokan a szabadságuk korlátozásaként élték meg, pedig éppen szabadságot adott a kiskereskedelemben dolgozóknak. „Elvi kérdésekben viszont jobb a vereség, mint az engedmény.” A kormányt ebben az ügyben az elvek vezették, nem a politikai haszonszerzés érdekelte.

Csak az aranyborjú számít, azt imádják, a pénz lett az ember értékmérője

– ostorozta az "úgynevezett modern embert" a javaslat vitáján Vejkey Imre KDNP-s képviselő. Szerinte valójában nem a többség, vagy a kisebbség véleménye számít, hanem az igazságosság. És mi az igazságos?

Ha mindenki megkapja, ami jár neki

- definiálta a fogalmat a képviselő.

A dolgozónak például rendszeres heti pihenőnap jár, ez pedig a vasárnap. Ezt nem csak a keresztények mondják, hanem a munkásmozgalmak is, ők ráadásul nem is vallásos meggyőződésből. A KDNP már a rendszerváltás hajnalán előjött ezzel a követeléssel, ezt tavaly érvényesíteni tudták. Nagy előrelépés volt a vasárnapi boltzár a szolidaritásban, a visszavonásával mindenki veszít.

„Ez a családi közösség leépüléséhez vezet, a közös élmények híján pedig a család széteséséhez vezethet. Pedig minden társadalom alapsejtje a család” – magyarázta. Szerinte a politikai haszonszerzők ravasz trükkel megosztották az országot.

Be kell vallanom, hogy nem sikerült a ravasz trükköt lelepleznünk.

Pedig a szolidaritás visszahatott volna azokra is, akik áldozatot vállalnak és nem vásárolhatnak vasárnap. Vannak olyan dolgok, amelyek pénzben nem mérhetőek. Rá kell ébresztenünk az embereket arra, hogy áldozatot kell vállalniuk, vélte.

Önző lett a modern ember

Vejkey szerint azt akarják elhitetni, hogy a pénzed mutatja meg, hogy mennyit érsz. Az „úgynevezett modern ember” már az utódlásról is egyre kevésbé gondoskodik. Önző, és egyre gyengül.

Mindeközben migránsok százezerei tartanak Németországba, Dániába és Svédországba. Milliók készülnek, sokan közülük a szélsőséges iszlám harcosai. A második világháború óta a legsúlyosabb veszély fenyegeti a humánumot

– festett fel riasztó víziót a KDNP-s képviselő.

Nem vertük be jól a patkószöget

Egy régi angol mondást idézett, amely szerint egy szög miatt a patkó elveszett, a patkó miatt a ló elveszett, a ló miatt a lovas elveszett, a lovas miatt a csata elveszett, a csata miatt az ország elveszett.

Nem vertük jól be a patkószöget!

– mondta. Szerinte sikeres volt a vasárnapi boltzár, az hogy népszavazásra kerülhetett volna sor, a szocialisták támadása a szolidaritás ellen.

Turi-Kovács Béla kisgazda képviselő nagyrészt egyetértett a KDNP-s hozzászólóval, reményét fejezte ki, hogy a társadalom előbb vagy utóbb képes lesz arra, hogy erkölcsi kérdéseket helyezzen előtérbe. Ez az idő még nem jött el, de el fog jönni, és akkor a kormány majd lépni fog.

Ugrik a százszázalékos bérpótlék

A vita egyik központi kérdése az volt, hogy miért vonják vissza a százszázalékos vasárnapi bérpótlékot is a boltzárral együtt, holott az egy teljesen külön törvényben szerepel, és ilyen követelés a népszavazási kezdeményezésben sem volt.

A kormány képviselői állították, ők szívesen tárgyalnak majd az 50 százalékos bérpótlék felemeléséről, de nem a szocialistákkal, és azokkal, akik ezt a boltzárral együtt eltörölték volna, hanem az érintettekkel. Egyelőre azonban nem akarják beletenni a törvényjavaslatba, hogy a százszázalékos pótlék marad.

Jó döntés volt, az emberek nem értették

A fideszesek a vitában egyébként következetesen azt az álláspontot képviselték, hogy a boltzár sikeres és jó döntés volt, csak a társadalmat nem sikerült erről meggyőzni. Ez azonban nemcsak a kormány hibája, hanem a szakszervezeteké és az egyházaké is, amiért nem érveltek elég sokat a boltzár pozitív hatásai mellett.

A fideszes Répássy Róbert azt nem értette, hogy az elvileg baloldali MSZP miért nem állt ki a pihenőnap bevezetésének baloldali ötlete mellett, hogy egyeztethető össze a baloldalisággal az, hogy vasárnapi munkavégzésre akarja kényszeríteni a kereskedelmi dolgozókat.

(Mellékszál: szerinte a szocialista Gúr Nándor kommunista volt. Gúr Nándor szerint Répássy vegyen be gyógyszert. És előjöttek vizitdíjas és IMF-hiteles érvek is.)

Novák: A CBA maradjon zárva

„Ész és értelem nélkül vezették be, ész és értelem nélkül vonják vissza. De arra még figyelnek, hogy ha már visszavonják,

azért rúgjanak még egyet a munkavállalókba

– mondta a vitában Lukács Zoltán szocialista képviselő arra utalva, hogy visszavonják a százszázalékos bérpótlékot is.

A jobbikos Novák Előd azt mondta, hogy ez az intézkedés családellenes volt, még egy babatüntetés képe is megjelent előtte,

de szerencsére idáig nem kellett elmenni.

Novák egyébként azt javasolja a boltzárat végig támogató CBA-nak, hogy tartsanak zárva vasárnap a törvény visszavonása után is.

Az elejétől tudni lehetett, hogy nem szeretik az emberek

A jobbikos Volner János szerint nem igaz, amit a Fidesz állít, miszerint most meghallották az emberek véleményét, hiszen nem most derült ki, hogy a társadalom többsége ellenzi ezt az intézkedést. Ez a kezdet kezdetétől nyilvánvaló volt.

Milliárdokat fizet a kormány a Századvégnek meg a Nézőpontnak, a kormánynak is látnia kellett már a kezdetekkor, hogy ez a kérdés megosztja a társadalmat. Miért mondja a kormány azt, hogy most hallotta meg az emberek szavát? „Orbán Viktor nem a többség véleményét képviseli, hanem a saját fixa ideáit” – mondta.

Szerinte Orbán Viktor el akarja dönteni, hogy hogyan éljenek az emberek. A Fidesz ezután egymás után lehetetlenítette el a népszavazási kísérleteket.

Kopasz keretlegények helyszínre küldésével próbálta megakadályozni, hogy a népszavazás megtörténhessen. Zsoldosokat küldenek azért, hogy az önök által szavakban oly sokszor képviselt demokráciát akadályozzák? Mi van az állam erőszak-monopóliumával? Vajon ki is a szélsőséges ebben az Országgyűlésben?

– kérdezte a jobbikos Volner.

A spórolás nem érv

Sallai Róbert Benedek LMP-képviselő nem érti, hogy egyébként Rogán Antal miért emlegeti azt, hogy a nők nem fogadták el a boltzárat. Miért emelik ki éppen a nőket? Nem érti azt sem, hogy miért hivatkoznak a törvény visszavonásánál a népszavazás költségeire.

Így is lesz népszavazás, például a kvótáról, nem spórolnak ezzel semmit. A képviselő nem érti azt sem, hogy KDNP miért emleget egyszerre aranyborjút, és emlegeti a pozitív gazdasági adatokat. Szerinte a kormány csak abban visszakozik, amiben biztos a bukásuk.