Bedőlt a világ egyik legnagyobb bányászcége

2016.04.13. 12:38

Csődvédelmet kért a világ legnagyobb magánkézben lévő szénbányászati cége. A Peabody a szénipart ért csapások és egy félresikerült felvásárlás miatt nem képes törleszteni adósságait.

Az amerikai vállalat nem az első és nem is az utolsó becsődölő szénipari cég, de eddig a Peabody az iparági válság legnagyobb áldozata. A szektort elsősorban az vágta haza, hogy a szén ára 2011 óta 75 százalékkal csökkent - írta a Bloomberg. 

A mélyrepülésben az hírportál szerint közrejátszott a környezetvédelmi szabályozások világszerte folyó szigorítása, ami növelte az iparágbeli költségeket. Emellett pedig a valamivel tisztább, és szintén egyre olcsóbb földgáz is végzetes konkurenciát jelentett a legszennyezőbb energiahordozó számára.

Ugyanakkor az ágazatot sújtó csődhullám ellenére a világ áramellátásának 40 százalékáért még mindig a szén felel. 

A Peabody-t pedig nem önmagában az iparág válsága taszította a csőd szélére, hanem az, hogy pont a szénár-csökkenés előtt, 2011-ben hitelből felvásárolta egy ausztrál versenytársát, a Macarthurt. Miután eredménye jóval elmaradt a várttól, képtelenné vált az 5 milliárd ausztrál dolláros kölcsön törlesztésére.

A csődvédelem ellenére a cég bányáiban egyelőre nem áll le a munka, a vezetés reményei szerint még sikerülhet valamilyen módon megmenteni a vállalatot. A Peabody-nak 8000 dolgozója van 25 országban.