55 milliárd forint osztalékot fizet ki a Mol

2016.04.14. 11:27

A Mol éves rendes közgyűlése csütörtökön megszavazta 55 milliárd forint osztalék kifizetését a tavalyi eredmény után és a elfogadta a tavalyi évi beszámolót, amelyben közel 257 milliárd forint anyavállalati részvényesekre jutó veszteség szerepel, írja az MTI. Az osztalék részvényenként elérheti az 567 forintot, ami csaknem 17 százalékos emelkedés az előző évhez képest. 

A saját részvényre eső osztalékot az osztalékra jogosult részvényesek között részvényeik arányában fizetik ki. A negatív mérleg szerinti eredményt az eredménytartalékba sorolják át. A közgyűlésen a részvényesek 60,03 százaléka képviseltette magát, az 55 milliárdos kifizetést a résztvevők száz százaléka megszavazta.

Legutóbb a Mol a 2014. évi eredmény után fizetett osztalékot, amelynek összege 50 milliárd forint volt, részvényenként 485,49 forint. Az igazgatóság javaslata alapján a közgyűlés elfogadta a Mol csoport nemzetközi számviteli elvek (IFRS) alapján készített konszolidált éves beszámolóját és az erre vonatkozó könyvvizsgálói jelentést 3928 milliárd forint mérlegfőösszeggel és 256,5 milliárd forint anyavállalati részvényesekre jutó veszteséggel.

A közgyűlés elfogadta a magyar számviteli törvény szerint elkészített éves beszámolót és az erre vonatkozó könyvvizsgálói jelentést is 2793 milliárd forint mérlegfőösszeggel, 190 milliárd forint veszteséggel, 8,49 milliárd forint lekötött tartalékkal. A Molnak nem volt túlságosan jó éve tavaly, az alacsony olajár a világ nagy olajvállalataihoz hasonlóan megtépázta . A feldolgozás és a kereskedelem szegmens ugyan továbbra is jól teljesített, de a kutatás és termelés eredménye 26 százalékkal csökkent.