Antal, Antónia
-7 °C
-2 °C

Apple, Walmart, GE: hat év alatt 1400 milliárd dollárt offshore-oztak el

2016.04.14. 21:21

Az ötven legnagyobb amerikai vállalat - köztük például a Walmart, az Apple, vagy a General Electric - 2008 és 2014 között mintegy 1400 milliárd dollárt helyzett ki adóparadicsomokba, hogy így csökkentse adófizetési kötelezettségeit - közölte az Oxfam America.

A segélyszervezet jelentést állított össze az ötven legnagyobb amerikai vállalat adóelkerülési gyakorlatáról, azokról az agresszívnak minősített titkos módszerekről, amik révén a cégek elkerülik a társasági adó megfizetését. A kérdéses időszakban ezek a nagyvállalatok az amerikai "adófizetők támogatásának legfőbb haszonélvezői voltak", mert hitelgaranciák vagy közvetlen szövetségi segítség révén mintegy 11 ezer milliárd dollárhoz jutottak.

Az Oxfam America részletes összeállítása szerint az 1400 milliárd dollárt 1600 leányvállalat homályos és titkos hálózatán keresztül vitték ki az adóparadicsomokba.

Ki mennyit csalt el

Az adóelkerülésben a legnagyobb amerikai cégek járnak élen: a tárgyalt időszakban az Apple például 181 milliárd dollárt helyezett el adóparadicsomban, a General Electric 119 milliárd után nem adózott az Egyesült Államokban, a Microsoft 108 milliárdot mentett ki így, a Pfizer gyógyszeripari óriás pedig 74 milliárd dollárt vitt adóparadicsomba.

Ezek közül a nagy cégek közül többeket már ért kritika korábban is, mert olyan mechanizmust építettek ki, amely lehetővé teszi, hogy profitjuk egy részét külföldre vigyék, és elkerüljék a társasági adó megfizetését az Egyesült Államokban, ahol 35 százalékos ennek az adónemnek a mértéke. Ezek a cégek így végül átlagosan 26,5 százalékos adót fizettek.

Az Oxfam arra buzdítja az amerikaiakat: írják alá azt a petíciót, ami felszólítja a washingtoni kongresszust, hogy fogadjon el törvényt az adóelkerülést lehetővé tevő jogi kiskapuk bezárására.