Felvették az uniós pénzt, de a szálloda nem készült el Kisteleken

2016.04.14. 14:24

Elvileg már két hónapja készen kellene lennie, valójában azonban nincs, és senki nem is dolgozik a kisteleki Hungaromed Hotel és Komplementer Gyógyászati Központ építkezésén, írja a Délmagyar. A beruházó az uniós pénzt felvette, de a lap információi szerint tavaly november óta a szálloda környékén sem járt.

A településtől pár kilométerre, egy erdő mellett épülő szálloda hivatalosan elkészült, az uniós támogatást már felvették, miközben szó sincs arról, hogy kinyithatna a hotel. Az épület teteje befejezetlen, a vakolás hiányos, a szigetelőanyagok és ablakok a csarnokban fekszenek. A helyszínen csak egy biztonsági őr tartózkodik, aki szűkszavúan csak annyit árult el a kérdésekre, hogy nem dolgozik senki az épületen. 

A félkész állapot azért is meglepő, mert az előző uniós ciklusban a 822 milliós beruházáshoz 557 millió forint közösségi támogatást elnyerő vállalkozás 2014. december végére ígérte a hotel befejezését. Ami ennél is meglepőbb, hogy a Royal Casa Investment Kft. február 15-én azt jelezte a Miniszterelnökségnek, hogy a projekt elkészült.

"A záró helyszíni szemlére még nem került sor, illetve az elszámolás ellenőrzése folyamatban, a projekt készültségéről csak ezek megtörténtét követően tudunk érdemben nyilatkozni" – közölte a Délmagyar érdeklődésére az uniós források felhasználását koordináló Miniszterelnökség. A projektek átadására egyébként június 15-éig van lehetőség.

A kisteleki szállodaprojekt esetben kérdéses, hogy történhet-e addig valami változás. A környékbeliek szerint november óta senki sem járt az építkezésen, az építési vállalkozó fűnek-fának tartozik. 

A projekt már a kezdetek óta problémás, a beruházás mégis csak egy gyors tulajdonosváltás után indulhatott el, miután a Lázár János vezette hivatal kilistázta az offshore hátterű nyertest. A Royal Casa Kft. az A. F. Investment Kft. újszegedi címére volt korábban bejegyezve, amelynek az offshore háttere miatt a kisteleki Aqua Hotelnél már vizsgálódott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A hatóság megállapította, a már felépült kisteleki szállodában korábban tulajdonosként bejegyzett vállalkozás átláthatatlan.