Zsófia, Szonja
9 °C
21 °C

IMF: A britek kilépése az EU-ból az egyik legsúlyosabb kockázat

2016.04.14. 22:43

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a globális növekedésre nézve is veszélyesnek tartja, ha Nagy-Britannia kilépne az Európai Unióból, mondta Christine Lagarde, a nemzetközi pénzügyi szervezet vezérigazgatója Washingtonban.

A Nemzetközi Valutaalap és a Világbank háromnapos tavaszi közgyűlésének érdemi munkája csak pénteken kezdődik ugyan, de a pénzügyminiszterek és a központi bankok vezetői már megérkeztek az amerikai fővárosba, és egymás után tartanak sajtóértekezleteket. Nyilatkozatával Christine Lagarde, az IMF idén újraválasztott vezetője lényegében már csütörtökön megnyitotta a tanácskozást.

A két nemzetközi pénzügyi szervezet közgyűlésének munkája mellett tanácskoznak a világ 19 legnagyobb gazdaságát és az Európai Uniót tömörítő G20-as csoport képviselői is. Magyarországról a közgyűlésen a Nemzetgazdasági Minisztérium képviseletében Hornung Ágnes államtitkár, a Magyar Nemzeti Bank képviseletében Palotai Dániel ügyvezető igazgató vesz részt, és jelen lesz az Eximbank kéttagú delegációja is.

Nyilatkozatában az IMF vezérigazgatója a nemzetközi pénzvilágot is foglalkoztató legégetőbb két kérdésről fejtette ki álláspontját: az Egyesült Királyság esetleges távozásáról az Európai Unióból és a panamai offshore-botrányról.

Az IMF vezérigazgatója hosszú házassághoz hasonlította az uniós tagországokat összekötő kapcsolatokat, és úgy fogalmazott, hogy a házasságok nehézségein is mindig párbeszéddel lehet túljutni. Emlékeztetett arra, hogy az IMF kedden közzétett előrejelzésében a Brexitet „bizonytalansági tényezőnek" és a világgazdaságra nézve az „egyik legsúlyosabb kockázatnak" nevezték.

A panamai offshore-botrányról szólva azt mondta, hogy az adóelkerülés elleni harc még korántsem ért véget, sok munka vár a felelősökre, mert nem elég a multinacionális cégeket vizsgálni, jobban a dolgok mélyére kell ásni.

Az IMF vezérigazgatójának beszéde előtt tartott sajtótájékoztatót Jim Yong Kim, a Világbank vezetője. Hangsúlyozta, hogy az adóelkerülésnek súlyos következményei lehetnek a szegénység elleni globális küzdelemre nézve. „Alapvető bizalmi kérdésről van szó" – mondta, és arra figyelmeztette az érintett vállalatokat, hogy „nagyon vigyázzanak, mert a világ egyre inkább az átláthatóság felé halad".

A két washingtoni székhelyű nemzetközi szervezet közgyűlésén a Brexit és a panamai botrány mellett várhatóan kiemelt figyelem irányul majd a kínai gazdaságra, amely az IMF héten közzétett jelentése szerint egyre sebezhetőbb, írja az MTI.