Úgy lesz nullás a költségvetés, hogy nem lesz nullás

D KOS20130930052
2016.04.14. 14:22

Csak az állam működése tekintetében lesz nullás költségvetése az országnak, derült ki a Lázár János által tartott csütörtöki kormányinfón. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a költségvetésről elmondta, azt javasolják, hogy a működésben ne lehessen hiány, a működési kiadások mögött ott lesznek a működési bevételek is.

Összességében viszont nem lesz nullás a költségvetés, hanem 2,4 százalékos hiányt terveznek. Magyarország 2017-ben hitelt csak fejlesztésre vesz fel, működésre nem. Lázár szerint a hiány már csak azért sem lehet több 2,5 százaléknál, mert ez alatt csökken az államadósság. A kormány jövő évre a költségvetésben 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel és egy százalék alatti inflációval számol. Lázár egyébként elismerte, hogy a működést tekintve valójában már most is többletes a költségvetés.

Korábban Orbán Viktor, a nemzetgazdasági minisztérium és a tárcát vezető Varga Mihály is arról beszélt, hogy már jövőre nulla költségvetési hiányt szeretnének. Később a miniszter a bejelentést úgy módosította, hogy három év alatt már "a legszigorúbb szabályok szerint is teljesen eltűnik a költségvetési hiány."

Lázár János a jövő évi költségvetésről elmondta, egyáltalán nem számolnak adóemeléssel, még a jövedéki adókban sem.