Panama már nem akar adóparadicsom lenni

2016.04.15. 09:10

Panama úgy döntött, hogy elfogadja az adóelkerülés elleni nemzetközi szabályokat, és mostantól belemegy a pénzügyi információk automatikus cseréjébe - jelentette be csütörtökön Washingtonban Ángel Gurría, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkára.

A panamai kormány döntése azt jelenti, hogy sokkal nehezebb lesz a világ gazdagjainak az országban elrejteni a pénzét, vagyis Panama megszűnhet offshore központnak és adóparadicsomnak lenni. Az ország vezetése a Panama-iratok kiszivárgása, és az ebből kerekedő világraszóló botrány után adta be a derekát. Juan Carlos Varela panamai elnök közölte, hogy a kiszivárogtatott információk rossz fényt vetnek kormányára, amely "zéró toleranciát" tanúsít a panamai pénzügyi szektorban való visszaélésekkel szemben.

A pénzügyi információk automatikus cseréjéről szóló megállapodást 2014-ben fogadta el több ország az OECD szervezésében, pont azért, hogy elejét tudják venni az adóelkerülésnek. A Berlinben elfogadott egyezmény aláírói bevezették az OECD keretében kidolgozott szabályokat (Common Reporting Standard - CRS), amelyek értelmében az illetékes hatóságok automatikusan hozzáférhetnek azokhoz az adatokhoz, hogy az állampolgáraik, vállalkozásaik, alapítványaik más országokban mennyi pénzt keresnek

  • pénzügyi tevékenységéből,
  • kamatokból,
  • és osztalékokból,

hogy ne lehessen hatalmas vagyonokat azzal eltitkolni, hogy az egyik országból átviszi őket az ember a másikba. Az egyezményhez több mint 90 állam - köztük Magyarország - csatlakozott.

Persze a panamai kormány már korábban is mondta azt, hogy véget vet az offshore-ozásnak, Franciaországgal például írtak már alá kétoldalú egyezményt ilyen információcseréről még 2012-ben. A francia kormány szerint viszont Panama nem volt igazán együttműködő, amikor francia állampolgárok adatait kellett volna kiadni, ezért a Mossack Fonsecca körüli botrány kirobbanása után Franciaország újra feketelistára tette Panamát.