Matolcsy elmagyarázta, miért helyes az ötmillióra emelt fizetése

2016.04.18. 13:55
2010 óta a magyar állam vezetői sikeres gazdaságtörténelmi tetteket hajtottak vége, ezért őket meg kell fizetni. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke ezzel indokolta, miért nem érvényes már a kétmilliós bérplafon,és miért tartja helyesnek, hogy a parlament megduplázta, és ötmillióra emelte a fizetését.

A sokat vitatott jegybanktörvény nemcsak az MNB-alapítványok szerződéseiről szólt, hanem megduplázta a bank vezetőinek fizetését. Matolcsy György, a Magyar Nemzeti Bank elnöke így már ötmillió forintot keres, amely - erről írtunk részletesen - világszinten nem kiemelkedő összeg, de a magyar átlagfizetésekhez képest rendkívüli.

Matolcsy György ráadásul 2010-ben annak a kormánynak volt a minisztere, amely harcot indított a 2 millió feletti állami fizetések ellen, és meghúzta a 2 milliós bérplafont az állami szférában. Így az előző MNB-elnök fizetését is alaposan lecsökkentette.

Az MSZP-s Bárándy Gergely a parlamentben az azonnali kérdések órájában meg is kérdezte Matolcsytól:

Ön rendelt magának ötmilliós fizetést? Egyetért ezzel, hogy önnek ötmilliós fizetés jár? A fizetését nem tartja pofátlannak?

Matolcsynak a parlamenti szabályok alapján ezen a héten személyesen kellett válaszolnia, és elég részletesen kifejtette, miért tartja helyesnek ezt az összeget. Először is visszautasította, hogy rendelte volna a törvényt: "ez nem kocsma, nem étterem, nem internetes csomagküldő szolgálat,a jegybank elnöke nem rendel törvényt". Majd kifejtette, hogy 

mivel 2010 óta a magyar állam vezetői sikeres gazdaságtörténelmi tetteket hajtottak vége, a magyar állam vezetőit meg kell fizetni.

Matolcsy szerint az állami vállalatok vezetői vagy a Magyar Nemzeti Bank esetében is a saját területükön fizetett bérekhez kell hasonlítani a fizetéseket. És a magyar bankrendszerhez képest a középső fizetési kategóriában van az MNB-elnök fizetése - érvelt Matolcsy, aki szerint épp az MSZP-nek kellett volna kezdeményezni az ő fizetésének emelését.

Bárándy annyit reagált, hogy "nehéz szavakat találni az elképesztő válaszra", és emlékeztetett, hogy épp Matolcsy szavazatával csökkentette az előző jegybankelnök fizetését a parlament. Aztán megkérdezte Matolcsytól, hogy szerinte helyes-e hogy a magyar miniszterelnökhöz képest négyszer annyit keressen. Matolcsy azzal vágott vissza, hogy kevesebbet keres, mint a szlovák jegybank vezetője, és ugyanannyit, mint a csehé, és Bárándy sem gondolhatja hogy náluk rosszabbul dolgozik, vagy kevesebbet érdemel.