Béremelést követelnek a villamosenergia-ipari dolgozók

2016.04.19. 13:28

A 2016. évi bértárgyalások folytatását kezdeményezik a villamosenergia-ipari munkáltatók a szakszervezeteknél - tájékoztatta az EDF DÉMÁSZ, az E.On csoport, az Elmű-Émász társaságcsoport és az MVM csoport kedden az MTI-t. Az ágazati szakszervezet szerint közel vannak a megállapodáshoz, de azért bejelentették a sztrájkhelyzetet is.

A társaságok közös közleménye szerint még nem született ágazati megállapodás, de az E.On csoportnál, az Elmű-Émász csoportnál és a Mátrai Erőmű Zrt.-nél kötött megállapodások értelmében 7600 munkavállaló bérét emelik. Az EDF Démász Zrt.-nél és az MVM csoportnál még folyamatban vannak a tárgyalások.

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (EVDSZ) elnöke elmondta: a hétfői tárgyalási fordulón közeledtek az álláspontok, a munkáltatók a korábbi 2,5 helyett 3 százalékos átlagos béremelést ajánlottak az ágazatnak, míg a szakszervezetek 4,5-ről 4 százalékra mérsékelték a béremelési javaslatukat.

Szilágyi József közölte: bejelentették a sztrájkhelyzetet, ha nincs megállapodás és a bíróság időben megállapítja a még elégséges szolgáltatás mértékét, akár már május elején sztrájkba léphetnek. Mint mondta, készen állnak kompromisszumra, azonban "sokkal lejjebb nem tudnak menni", figyelembe véve, hogy az iparágban évente több milliárd forint nyereség realizálódik. A szakszervezeti vezető szerint a héten állapodnak meg a munkáltatókkal arról, hogy folytatják-e a tárgyalásokat. A villamosenergia-ipari ágazatban mintegy 20 ezren dolgoznak, a kisebb cégek az ágazati megállapodás megkötését várják.