Jönnek az olimpiás és az alaptörvényes érmék

2016.04.22. 08:27

A riói olimpia tiszteletére háromféle, az alaptörvényére kétféle emlékérmével állt elő az MNB, derül ki Matolcsy György jegybankelnök csütörtöki rendeletéből.

A jegybank XXXI. Nyári Olimpiai Játékok megnevezéssel 5 ezer forint értékű arany, 10 ezer forint értékű ezüst és 2 ezer forint értékű rézötvözetű emlékérmét bocsát ki a riói olimpia tiszteletére.

A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint április 25-én illetve 27-én bocsátják ki a díszpénzeket. Az 5 ezer forint értékű emlékérme 999 ezrelék finomságú aranyból készült, súlya 0,5 gramm, átmérője 11 milliméter. 

A 10 ezer forint értékű emlékérme 925 ezrelék finomságú ezüstből készült, súlya 24 gramm, átmérője 37 milliméter, míg a 2 ezer forintos emlékérme 75 százalék réz és 25 százalék nikkel ötvözetéből készült, súlya 23,7 gramm, átmérője 37 milliméter.

Az ezüst és a rézötvözetű emlékérmék előlapján a jobb oldali érmemezőben egy homorító női tornász alak, balra a magyar aranyérmek számára utaló 168 logó ábrázolása látható. Az érmék hátlapján, a középmezőben, a "Magyar Csapat" logó ábrázolása látható. A köriratok és az emlékérme pereme közötti sávban hat kiemelt olimpiai sportág sportolója - egy tornász, egy vívó, egy úszó, egy kajakos, két birkózó és egy vízilabdázó - alakjának ábrázolása látható. Az emlékérmékből - amelyek Horváth Andrea tervezőművész munkái - 5-5 ezer darab készülhet.

Emellett az MNB az Alaptörvénye kihirdetésének ötödik évfordulója alkalmából "Magyarország Alaptörvénye" megnevezéssel 10 ezer forint címletű ezüst emlékérmét és 2 ezer forintos címletű rézötvözetű emlékérmét is kibocsát április 25-én, ezekből is 5-5 ezer darab készíthető.

Frontvonal

Érdekel a sport? Szereted a sikersztorikat?
Most 184 olimpiai arany történetét olvashatod el féláron!

MEGVESZEM

Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

JEGYVÁSÁRLÁS

Szerezze be
jegyét most!