10 milliós bírságot ért a hátizsákba rejtett laptop

2016.04.22. 13:48

  Két magyar cégvezető komédiába illő módon akarta elkerülni, hogy lefülelje őket a Gazdasági Versenyhivatal: egyikük a hátizsákjában próbálta eldugni a laptopját a GVH ellenőrei elől, a másik pedig azt gondolta, nem jönnek rá, ha egy üres gépet ad át átvizsgálásra. Nem jött be.

A két érintett cégnél, a VIKUV Zrt.-nél és a GEO-SIVO Kft.-nél tavaly novemberben tartott ellenőrzést a GVH, miután azt gyanították, hogy a cégek - másokkal együtt - az ajánlati árak és a nyertes vállalkozások előzetes egyeztetésével felosztották egymás között a közbeszerzési eljárások egyes tendereit - írta az MTI. 

A két cégvezető az ezzel kapcsolatos ellenőrzések során próbált meg nagyon bénán túljárni a hatóságok eszén. Végül mindkettejük lebukott, a trükközés miatt a VIKUV-ra az előző évi árbevétel alapján a maximálishoz közelítő, 10 millió forintos, a GEO-SIVO-ra pedig a maximális, 542 340 forintos eljárási bírságot szabták ki, amiért "a vállalkozások szándékosan rosszhiszeműen jártak el az előzetes értesítés nélküli helyszíni vizsgálatkor".

A piacfelosztással kapcsolatos eljárás még tart.