Jól fizettek a magyar cégek az idén

2016.04.22. 10:00

Összesen 143 milliárd forint osztalékot fizet ki idén a 15 legnagyobb magyar tőzsdei cég. Minden cég többet hozott, mint tavaly, a legjobban a Nyomda papírjainak tulajdonosai jártak, a legtöbbet az amúgy veszteséges Mol fizeti ki - derült ki a Portfolio összesítéséből

Az olajipari cég úgy fizet 55 milliárd forint osztalékot részvényeseinek, hogy tavaly 325 milliárdos veszteséget könyvelt el. Fizet a mínuszos OTP is, a banknak 98 milliárdos bukója dacára volt még 46,2 milliárdja tulajdonosai számára.

A legjobb, 5,9 százalékos osztalékhozamot az ÁNY Biztonsági Nyomda papírjai hozták, de az ELMŰ (4,6 százalék) és az ÉMÁSZ (4,8 százalék) papírjai is jól fizettek.

Az osztalékfizetési hányad az ELMŰ-nél a legmagasabb, a társaság a 2,3 milliárd forint adózott eredményen felül 4,99 milliárd forintot az eredménytartalékból is kifizet.

A 15 legnagyobb magyar tőzsdei cégből nyolc fizetett osztalékot, hat vállalat a rossz eredménye miatt nem fog. A Zwack pedig később jelenti be, hogy fizet-e, és ha igen, mennyit.