Tízmilliárdokba kerül a vasárnapi újranyitás

2016.04.22. 07:22
Több ezer munkavállaló felvételére és több tízmilliárd forint bérpótlék kifizetésére van szükség a kereskedelemben a vasárnapi újranyitás miatt, ami persze még így is megéri a cégeknek, írja a Világgazdaság.

Most vasárnap már majdnem teljesen visszaáll a boltzár bevezetése előtti rend. Több nagy kereskedelmi lánc, mint például a Tesco, a Lidl és az Auchan minden üzletét kinyitja, és vásárolhatunk sok SPAR-ban is. A Spar a boltzár előtt sem tartotta minden üzletét nyitva a hét utolsó napján, és most is csak azokat fogja, ahol azt a vásárlói felmérések is indokolják.

Néhány nagy lánc úgy döntött, hogy a munkavállalók érdekeit, beosztását, valamint a beszállítókkal történő újraegyeztetéseket is figyelembe véve, csak májusban nyit ki újra vasárnaponként. A Praktiker és a Decathlon csak május 8-án nyitja ki áruházait újra vasárnap, az IKEA pedig május 22-től állítja vissza a vasárnapi nyitva tartást.

A cégek arra számítanak, hogy az újranyitás hatására visszarendeződnek a fogyasztási szokások, és a vasárnap ismét fontos nap lesz forgalom szempontjából. Az újranyitás többletköltségekkel is jár, eleve pótolni kell a boltzár miatt leépített, a Blokkk.com szakportál becslése szerint mintegy hatezer főt. Ráadásul a Nemzetgazdasági Minisztérium adatai alapján március 20-án hatezer fő felett mozgott az üres álláshelyek száma a kiskereskedelemben. 

„Mindenképpen több ezer ember felvételére van szükség az ágazatban", mondta a Világgazdaságnak Vámos György , az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.  Az 50 százalékos vasárnapi pótlék önmagában több tízmilliárd forinttal emeli meg a cégek bértömegét, ráadásul a szakemberhiány miatt emelni kellett a fizetéseket ahhoz, hogy megtartsák a munkaerőt és megőrizzék a versenyképességet.

A kereskedelmi szakszervezetek 100 százalékos pótlékot szeretnének vasárnaponként, amely a boltzár idején járt a rendkívüli munkavégzésért. Akciójukat felkarolta az MSZP, amely nemrég törvénymódosító javaslatot is benyújtott a pótlék megduplázása érdekében. A Blokkk.com számításai szerint a 100 százalékos vasárnapi pótlék akár 50-60 milliárd forint pluszbérköltséget jelentene, ilyen feltételekkel viszont már sok cégnek, pláne a kisebbeknek egyáltalán nem érné meg vasárnap nyitva tartani.