Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Megkérdezték Matolcsy Györgyöt, hogy lemond-e

2016.04.25. 17:21

Matolcsy György jegybankelnök nem tervezi lemondását a jegybanki alapítványok ügye miatt, írta a Világgazdaság. Ezt mondjuk inkább csak gondolják, amikor ugyanis arról kérdezték az MNB-t, hogy Matolcsy megfontolja-e lemondását az MNB-alapítványok ügye miatt, a jegybanknál kitérő választ adtak.

Azt közölték, hogy „az alapítvány megalapítását és bírósági bejegyzését követően önálló jogi személyiséggel rendelkező szervezet, amely független az alapítójától, és amelynek ügyvezetését a kuratórium látja el. Az MNB alapítói jogai nem terjednek ki az alapítványok cél szerinti tevékenységéhez kapcsolódó konkrét pályázati és támogatási döntések meghozatalára vagy befolyásolására".

Persze MNB-nyelven azért ez is azt jelenti, hogy nem mond le.

A válasz viszont annyiban mindenképpen sántít, hogy Matolcsy György konkrétan kuratóriumi tag a PADA nevű alapítványban, sőt úgy tudjuk, például a befektetési döntésekben különösen nagy súlya van a szavának. A Kúria pedig korábban már megállapította azt is, hogy, nem áll meg az a jegybanki érvelés, miszerint az alapítványokra a jegybanknak ne lenne hatása.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!