Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

MNB-alapítványok: Nem lehetett másolni a 750 ezres kiadványt, ezért rendeltük meg többször

2016.04.25. 08:24

Továbbra is érthetetlen, miért költöttek az MNB alapítványai egyenként 750 ezer forint plusz áfát havonta arra, hogy Matolcsy György unokatestvérének cégétől befektetési trendekről szóló kiadványt vásároljanak. 

Az alapítványok most a Hvg.hu-nak azzal védekeznek, hogy a Hazai és globális gazdasági és pénzügyi trendek című kiadvány szerzői jogvédelem alatt áll, sokszorosítása, terjesztése nem megengedett, így minden alapítványnak külön meg kellett azt vennie a Szemerey Tamás érdekkörébe tartozó BanKonzult Kft.-től. Szerintük egyébként a kiadvány azért jó, mert segít a stratégiai döntések meghozatalában, alkalmas befektetési stratégiák kialakításához és folyamatos felülvizsgálatához. 

Csakhogy már az sem világos, miért kellett megvenniük egyáltalán. Milyen befektetési stratégiát kell folyamatosan felülvizsgálnia annak a szervezetnek, amelynél eleve kikötés, hogy a vagyonát államkötvényben kell tartania. És egyáltalán, egy ezerháromszáz embert, köztük elemzőket, közgazdászokat, kutatókat foglalkoztató nemzeti bank alapítványa arra kényszerül, hogy méregdrágán kiadványt vegyen egy magáncégtől, amely általa is elérhető adatokat és trendeket mutat be?

Hogy az alapítványok összesen mennyi pénzt vertek el a tanulmánysorozatra, azt nem közölték a pénteken közzétett táblázatokban, csak azt, hogy különböző időpontokban több alapítvány is szerződést kötött a havi előfizetésre. Matolcsy rokona, Szemerey egyébként nem csak a BanKonzulton keresztül jutott alapítványi közpénzekhez: New Wave nevű médiacége összesen 613 millió forintot kapott az alapítványoktól, és a szintén hozzá köthető Növekedési és Hitelbank is feltűnik a szerződő felek között.