Versenyzünk a gazdasági bevándorlókért

DBZOL20150627003
2016.04.26. 07:54

Máltai konkurenciát kapott a magyar letelepedésikötvény-biznisz, ráadásul a máltai konstrukció olcsóbb is a magyarnál - írja az Mno.hu.

A tavaly augusztusban meghozott, most életbe lépő szabályok szerint Máltán egy 250 ezer eurós ötéves állampapír megvételéért cserébe lehet letelepedési engedélyt kapni és ezen felül 30 ezer eurós díj illeti meg az államot is, ráadásul még egy legalább tízezer eurós albérletről is gondoskodnia kell a gazdag külföldinek.

A magyar program ennél drágább: 300 ezer euróba kerül a kötvény, plusz 50-60 ezer euró üti a közvetítőcégek markát. Egyes közvetítők viszont még ennél is többet kérnek, és miközben a magyar törvények szerint a családegyesítés ingyenes, sok cég ezért is pénzt kér.

Ehhez még az is hozzájön, hogy egy magyar ügyvédi iroda ötezer euróért cserébe veszi át az elkészült engedélyeket a Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól. Így albérlet nélkül a magyar program 355-365 ezer euróba kerül, a máltai pedig csak 330 ezerbe. A máltai előnye, hogy a szigetország az eurózóna tagja, hátránya, hogy legalább százezer eurónyi külföldről származó jövedelmet kell igazolni a hatóságok előtt.

Az is érdekes, hogy Máltán nem csak közvetítő cégek árulhatnak letelepedési kötvényt, ami miatt bár a program olcsóbb, az államnak több bevétele van belőle, mint Magyarországon. Máltán 300 ezer euró az állampapír, miközben díjak formájában a büdzsé 30 ezer eurót kap, Magyarországon viszont az államnak a 271 ezer eurós kötvényen kívül nincs bevétele.

Magáról a letelepedési államkötvényről többször írtunk már. Ez az, amiből ha egy nem uniós állampolgár legalább 300 ezer euró névértéken vásárol, letelepedési engedélyt kap Magyarországon. És ez az, amit még a Rogán Antal vezette gazdasági bizottság indított el, az általuk kijelölt, offshore közvetítő magáncégeken keresztül lehetett igényelni a kötvényt. A közvetítő cégeknek pedig elég jó üzlet ez az egész.