András, Andor
-3 °C
3 °C

A fiataloknak már nem kell a kapitalizmus Amerikában

2016.04.27. 09:51

Az amerikai fiatalok többsége elutasítja a kapitalizmust a Harvard Egyetem egy friss felmérése szerint. A 18 és 29 év közti korosztályban csupán 42 százalék azok aránya, akik elégedettek a rendszerrel, és 51 százalék azoké, akik nem - írta a The Washington Post Wonkblogja.

Az azonban nem egyértelmű az adatokból a kutatók szerint, hogy a fiatalok milyen más rendszert szeretnének. A szocializmuspártiak aránya is csak 33 százalék.

A kapitalizmus mint fogalom pedig ma eleve egész más jelentéstartalommal bír az amerikaiak számára, mint néhány generációval korábban.

Manapság sokan inkább a 2008-as pénzügyi válsággal azonosítják a rendszert - mondta Zach Lustbader, a Harvard egyik kutatója. Ezért igazából nehéz megmondani, hogy elvi síkon utasítják-e el a kapitalizmust, vagy csak a jelenlegi gazdasági helyzetükkel kapcsolatos frusztrációikból indulnak ki. A kutatás során készített mélyinterjúk alapján inkább az utóbbira hajlanak a kutatók.

Ahogy az se világos, hogy az amerikai fiatalok fejében mit jelent a szocializmus. Ugyanis sokan közülük például Bernie Sanders demokrata párti elnökjelölt-jelölt alapvetően szociáldemokrata nézeteivel kötik össze a fogalmat.