Beadták a jövő évi költségvetést

2016.04.27. 07:32 Módosítva: 2016.04.27. 07:49

Délelőttre tervezték a beadását, de végül az utolsó pillanatban végrehajtott technikai pontosítások miatt csak kedd késő este vált elérhetővé a 2016. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat a Parlament honlapján. 

Itt vannak az első ránézésre legfontosabb számok:

  • Az államháztartás központi alrendszerének bevételi főösszegét jövőre 17374,925 milliárd forintra tervezi a kormány,
  • a kiadási főösszeget pedig 18541,282 milliárd forintra. 
  • A pénzforgalmi hiány ezzel 1166 milliárd forint lehet.

Az egyik nagy újítás, hogy a kormány 3 területre bontja a költségvetés egyenlegét:

  1. A hazai működési költségvetés egyenlege nulla forint (ez a kormány által újonnan használt nullás egyenleg), ami úgy jön ki, hogy mind a bevételi, mind pedig a kiadási oldal 14697,7 milliárd forint.
  2. A hazai felhalmozási költségvetés 472 milliárd forintot tesz ki, miután 1132 milliárd forintos bevételhez 1604 milliárd forintos kiadás társul.
  3. Az európai uniós fejlesztési költségvetés jövőre 693,995 milliárd forintos hiányt hozhat össze, az 1545 milliárd forintos bevétel mellé 2239 milliárd forintos kiadás társul.

2017 végére 71,9% lehet a GDP-arányos államadósság a törvényjavaslat szerint, ami az idei év végi, kormány által 73,5%-ra várt adósságrátához képest ez 1,6 százalékpontos csökkenést jelentene. Az eredetileg tervezett nullszaldóból annyi maradt, hogy a törvényjavaslat szerint 2017-ben az állam mindennapi működésére nem költünk majd többet a bevételeknél. 

Mi lesz adókkal?

A dokumentum az adócsökkentések között megemlít, hogy 15% marad jövőre is a személyi jövedelemadó kulcsa. Az egyszámjegyű szja-kulcs csak 2017-ben merülhet fel ismét, a 2018-as választási költségvetés készítésekor. Ezen kívül lesznek célzott áfacsökkentések (tojás, tej, baromfi), aminek köszönhetően az NGM számításai szerint egy magyar családnál átlagosan 35-40 ezer forinttal több pénz maradhat évente.

A családi adókedvezmény összege kétgyermekes családok esetében 15 ezer forintra nő gyermekenként, a fiatal házasok adókedvezménye marad. 211 milliárd forint jut az otthonteremtési támogatásokra jövőre.

2017-ben folytatódnak az életpályaprogramok. Ennek keretében tovább nő a rendvédelmi dolgozók, a felsőoktatásban dolgozók és a pedagógusok fizetése - olvasható az indoklásban. Többéves program keretében rendezik az egészségügyi dolgozók bérét.

Az elhanyagolt területek

A dokumentum szerint "a jövő évi költségvetés tervezete minden szakterület számára többletforrást juttat." Részekre bontva ez úgy néz ki, hogy 

  • oktatásra 270 milliárddal,
  • egészségügyre 160 milliárddal,
  • tb-re és szociális kiadásokra 155 milliárddal,
  • kultúrára 66 milliárddal, rendvédelemre 114 milliárddal,
  • honvédelemre 51 milliárddal,
  • igazságügyre 26 milliárddal,a külügyre 10 milliárddal,
  • az önkormányzati szektorral 5 milliárddal

költ többet az állam, mint idén. 

A bevándorlókat is beleírták

Tavaly a menekültválság a rendőrségnek több mint 8 milliárd forintjába került, a MÁV, a Volán és a BKV pedig 2 milliárd forint körüli összeget költött az menekültek utazására. A határok lezárását követően idén már valószínűleg nem várható 2015-höz hasonló mennyiségű ember és költés, de a kormány azért megemlíti a migrációt a törvényjavalatban a szokásos biztonsági kockázat-kontextusban: 

"Tavaly több mint másfél millió bevándorló, vagyis egy országnyi ember lépett be illegálisan Európába, ebből hazánkon keresztül 390 ezren érkeztek. Határaink lezárását követően csupán pár százra csökkent a Magyarországon átjutni kívánók száma. A párizsi és a brüsszeli merényletek rámutattak arra, hogy a szabályozatlan bevándorlás valós biztonsági kockázatokat rejt magában."

A Kormány tehát nem ismerhet kompromisszumot abban, hogy megvédje az országot a külső fenyegetésekkel szemben. Ennek érdekében a kellő intézkedéseket megtesszük, a költségvetésben pedig biztosítjuk az ehhez szükséges forrásokat

- áll a törvényjavaslatban.