Már megint felfüggeszették Norbi cégét a tőzsdén

2016.04.27. 08:29

Az MNB szerdától átmenetileg felfüggesztette a Norbi Update Lowcarb és az OTT-ONE részvények tőzsdei kereskedését, mivel mindkét kibocsátó megsértette a tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó jogszabályi előírásokat.

A Nemzetgazdasági Minisztérium Könyvvizsgálói Közfelügyeleti Főosztálya – a FuturAqua Nyrt.-hez hasonlóan – Norbiék és az OTT-ONE korábbi könyvvizsgálójával szemben is minőségellenőrzési eljárást folytatott le. A minőségellenőrzés után mindkét társaság könyvvizsgálóját a 2014. évi beszámolója kapcsán a könyvvizsgálat 90 napon megismétlésére kötelezte. Ennek elvégzése után maga a könyvvizsgáló állapította meg, hogy a korábban kibocsátott független könyvvizsgálói jelentés nem megfelelő, a kamarai tag könyvvizsgáló visszavonta azt. 

Mint az MNB már korábban is felhívta rá a figyelmet, a tőzsdei kibocsátóktól fokozottan elvárható, hogy a vagyoni, pénzügyi és jövedelmi helyzetükről a jogszabályokban meghatározott módon megbízható és valós információkat hozzanak nyilvánosságra. A nyilvánosságra hozott információk megbízhatóságát a független könyvvizsgálók által végzett könyvvizsgálat is növeli. Éppen ezért a tőzsdei kibocsátók éves jelentésének a vonatkozó jogszabályok szerint része a független könyvvizsgálói jelentés is.

Bár a jogsértést közvetlenül ez esetben sem a Norbi Update Lowcarb Nyrt., illetve az OTT-ONE Nyrt. mulasztása idézte elő, a rendszeres tájékoztatási kötelezettségre vonatkozó szabályok súlyos megsértésére tekintettel az MNB a jogsértő állapot megszüntetéséig április 27-től felfüggesztette a Norbi Update Lowcarb és az OTT-ONE részvények forgalmazását a Budapesti Értéktőzsdén.

A moratórium addig marad érvényben, amíg a tőzsdei kibocsátók teljesítik a jegybank által előírt rendszeres tájékoztatási kötelezettségüket. Norbiék cégére egyébként rájár a rúd a tőzsdén, rövid időn belül ez már a második alkalom, hogy felfüggesztik a kereskedést a részvényeivel.