Matolcsy nagyot lódított az MNB alapítványairól

000 Par3721021
2016.04.27. 15:16 Módosítva: 2016.04.27. 15:45

Matolcsy György legalább két, de inkább három hamis állítást tett a Magyar Nemzeti Bank alapítványainak gazdálkodásával kapcsolatban az ugyanezen alapítványok által pénzelt VS.hu-nak egy 2014-es intertjúban.

A Portfolió szúrta ki, hogy a jegybank elnök azt állította:

  1. Az alapítványi tőkét nem, csak annak hozamát lehet az alapítványi célokra felhasználni.
  2. Tartósan csak magyar állampapírban tarthatják az alapítványi tőkét, például aranyban, gyémántban vagy külföldi állampapírban nem.
  3.  Az MNB munkavállalói, ha alapítványi tisztségviselők, nem vehetnek fel tiszteletdíjat az alapítványtól.

Ehhez képest a pénteken nyilvánosságra hozott szerződésekből kiderült, hogy:

  1. Az alapítványok alapító okiratai szerint az alapítvány vagyona, valamint annak hozadékai és a céltámogatások is felhasználatók. Sőt, az alapítványoknál egyenként konkrét összeg is szerepel arra vonatkozóan, hogy mekkora vagyont költhetnek el: hatan együtt majdnem 75 milliárd forintot.
  2. Vagyonuk több mint húsz százaléka nem magyar állampapírokban, hanem más eszközökben, jellemzően ingatlanokban és cégrészesedésekben van jelenleg. Ezt egyébként befektetési szabályzatuk is engedélyezi.
  3. Amint pedig a 444 megjegyezte: az MNB alapítványainak honlapján az áll, hogy az alapítványok „több vezetője” alapítványok részére ajánlja fel tiszteletdíjat. Amiből következik, hogy ezek szerint nem mindenki. (Frissítés: Az MNB cikkünk megjelenése után közölte, mint ahogy arról korábban már többször is szó volt, ez a kitétel csak az MNB munkavállalóira vonatkozik, itt tehát nincs semmi ellentmondás.)

De persze ez csak a jéghegy csúcsa, rengeteg más botrányos dolog is kiderült a 260 milliárd közpénzzel kistafírozott alapítványokról. Az ezekkel foglalkozó cikkeinket  itt találják .

(Borítókép: John Thys / AFP)