Szilvia
5 °C
16 °C

Ők felelnek a Matolcsy-milliárdokért

D  AS20150324024

A jegybank összesen 260 milliárd forintnyi közpénzjellegét el nem vesztett közpénzzel alapított hat alapítványának összesen 41 kuratóriumi vagy felügyelő-bizottsági tagja és igazgatója van. Ők némi álláshalmozással összesen 61 státuszt töltenek be: a 37 kuratóriumi helyet 27-en foglalják el, a 18 felügyelő-bizottsági pozíciót 8-an, továbbá mind a hat alapítványnak van egy-egy az igazgatója.

A Magyar Nemzeti Bank alapítványainak pénzosztogatási botrányával kapcsolatos összes cikkünket megtalálja itt.

A 41 ember túlnyomó többsége szorosan kötődik az MNB-hez, de még pontosabb, ha azt mondjuk, hogy Matolcsy Györgyhöz. Vagyis még pontosabb, hogy Matolcsy családjához. A jegybankelnök számos régi – még NGM-es időszakból, esetenként még korábbról hozott – bizalmasa és például doktori témavezetője mellett köztük van ugyanis a Balatonakarattyán polgármesterkedő Matolcsyné alpolgármestere, illetve Matolcsy unokatestvérének a felesége is.

A több alapítványnál is felbukkanó – tehát igazán Matolcsy-bizalmasnak mondható – 13 ember nagyon nagy többsége MNB-s vagy volt MNB-s felsővezető (a mind a hat alapítvány fb-jében felbukkanó Kalina Gábor a jegybank számviteli igazgatója); többségük a két kuratóriumban szereplő Matolcsyval együtt az NGM-ből érkezett.

Bizalmi emberek

A három kuratóriumban és egy fb-ben is felbukkanó Kardkovács Kolos helyettes államtitkár volt Matolcsy gazdasági minisztersége idején, emellett azzal szerepelt a hírekben, hogy ügyvédi irodája egy olyan konzorcium tagja volt korábban, amely negyedmilliárdos NFÜ-támogatást kapott; szóval nem járatlan a közpénzügyek hatékony elköltésében.

Balog Ádám szintén helyettes államtitkára volt Matolcsynak, majd az MNB alelnöke lett, ahonnan az állami kézbe került MKB elnök-vezérigazgatói székébe távozott, de emellett két kuratóriumnak tagja maradt (az MKB-hoz több más alapítványi vezető is köthető, köztük vannak olyanok is, akik a Facebook-profil tanulsága szerint jó ismerősei annak a Halápi Dórának, aki a PADMA-nak kuratóriumi tagja, a PAGEO, a PADOC, és a PADA pedig ügyvédként egyenként havi nettó 500 000 forintos keretösszegű megbízási szerződést kötött vele).

Három kuratóriumnak tagja Csizmadia Norbert is, aki szintén NGM-s volt Matolcsy idején tervezéskoordinációért felelős államtitkárként, de már 2007-ben együtt dolgozott Matolcsyval egy, a „magyar banán” kifejezést is megszülő kutatásban (pdf). Ő jelenleg a jegybank a gazdasági stratégiáért, tervezésért felelős ügyvezető igazgatója.

Régi emberek a minisztériumból

Szintén az NGM-ből érkezett Matolcsyval az MNB főigazgatói székébe a jegybankelnök egyik régi bizalmasának számító – őt 2010 óta minden munkahelyéről követő – Nagy Róza, akitől azonban tavaly ősszel váratlanul megváltak. Nagy Róza, aki Molnár Lajos, egykori SZDSZ-es egészségügyi miniszter sógornője volt, hatalmas túlélőnek számított: már az első Orbán-kormányban államtitkár volt, de helyettes államtitkár maradhatott Medgyessy idején is. És három kuratóriumban, köztük a legnagyobban, a PADA-ban, meg is őrizhette tagságát (sőt, az egyik kisebb, a PADI kuratóriumának ő az elnöke).

Szintén a matolcsysta NGM kötelékébe tartozott az egy-egy jegybanki alapítványnál felbukkanó vezetők közül a most MNB-ben dolgozó – az elnöki kabinetet vezető – Hergár Eszter, Palotai Dániel, Horváth Viktória korábbi turisztikai helyettes államtitkár, továbbá az a Naszvadi György, aki 2014-ig volt NGM-es államtitkár, most pedig az MNB elnöki tanácsadója. A jegybank felhívta a figyelmet arra, hogy az alapítványok MNB-alkalmazott tisztségviselői tiszteletdíjukat nem veszik fel, a pénzt az alapítványok jótékony célra utalják. Hogy mekkora összegről van szó? Matolcsy például a PADA kuratóriumi elnökségéért 2014-ben havi 710 ezer forintra volt jogosult, a PADMA kuratóriumi tagságáért további havi 508 ezer forint járt.

NGM-es volt továbbá Bánkuty Tamás, Erdélyi Rudolf Zalán, Sás Annamária és Patakiné Gramantik Ildikó (ő az alapítványok 3 cégében is benne vannak, korábban az MKB-tulajdonú Szanálási Követeléskezelőben is igazgatósági tag volt azzal a Kászpári Anitával, aki szintén felbukkan az egyik alapítványnál). Horváth Marcell is FB-tag egy alapítványban, ő Matolcsy nemzetközi kabinetfőnöke az MNB-nél, korábban az NGM-ben hasonló pozíciót töltött be.

És felbukkan az egyik alapítványnál az a Kandrács Csaba, aki elképesztő karriert futott be az elmúlt években: a most 35 éves jogász 2008-tól a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat csoportvezetője, majd 2009-től pénzügyi osztályvezetője volt, majd kilőtt a karrierje: 2012-ben helyettes államtitkár lett az NGM-ben, de csak négy hónapra, akkor átkerült – némi személyre fazonírozott átszabályozás után – a kincstár élére, hogy 2013-ban, 32 évesen, érdemi monetáris politikai tapasztalat nélkül a monetáris tanács tagja lehessen; igaz, 2015 nyarán lemondott, most a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. vezérigazgatója (az igazgatóságban benne van két mt-tag, Bártfai-Mager Andrea és Kocziszky György, valamint Nagy Márton MNB-alelnök is).

Rokonok, kollégák

Nem Matolcsy NGM-es múltjából érkeztek a jegybankhoz, de MNB-vezetők a több alapítványnál is felbukkanó személyek közül Gerhardt Ferenc és Dubéczi Zoltán, előbbi 2011 óta az MNB egyik alelnöke – 2010-2011 között az állami MFB-ben volt –, utóbbi pedig a jegybank oktatási igazgatója és egyben a Magyar Rektori Konferencia főtitkára. Ők mindketten két alapítvány fb-jében vannak benne. Végül szintén MNB-s, de nem csak ezért érdekes a két fb-ben benne lévő Polt-Palásthy Mariann: ő ugyanis Polt Péter legfőbb ügyész felesége (van még egy fontos feleség is a névsorban, az egyik alapítvány igazgatója Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a felesége).

További négy személy van, akik nem MNB-s vezetők vagy ex-NGM-esek, és több alapítványban is benne vannak. Egyikük Schaller Ernő, annak a Polgári Magyarország Alapítványnak a külügyi igazgatója, amely védnöki tanácsának egyik tagja Matolcsy.

Még figyelemreméltóbb azonban, hogy két alapítványnál is felbukkan Réfy Imre – ő nem más, mint a Matolcsy felesége által vezetett balatonakarattyai önkormányzat alpolgármestere, előzőleg az önkormányzati választási kampányának szervezője. Balatonakarattya egyébként még egy személynél felbukkan, ha csak közvetve is: a már említett Bánkuty Tamás édesanyja a Magyar Narancs egy korábbi cikke szerint tagja a településfejlesztéseit támogató alapítványnak, ahogy egyébként Réfy is. Egy duplázó a tudomány világából érkezett: Ailer Piroska a kecskeméti főiskola rektora. 

Van egy felcsúti szál is: Vörös József ügyvéd, aki legutóbb Mészáros Lőrinc nevében licitált állami földekre, de százmilliós szerződése van a MÁV-val, és dolgozott az MNB-nek is, sőt a felcsúti Puskás Akadémia jogi szakártőjeként is feltűnt. Az ügyvéd igazgatósági tagja az MNB 3,1 milliárd forintos tőkéjéből létrehozott ingatlancégnek, az állami tulajdonú Mavirnak, felügyelőbizottsági tagja a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek. Ő is két alapítványnak kuratóriumi tagja.

Különös alakok

Vannak az egyszeres tagok között is azonban figyelemreméltó szereplők. Ilyen például Bogár László, aki 1989-ig MSZMP-tag volt (de közben 1988-tól már MDF-es is), 1990-1994 között külgazdasági államtitkár, az első Orbán-kormány idején a MeH politikai államtitkára, Stratégiai Elemző Központjának vezetője.

Szintén komoly múltja van Csuhaj-Varju Imrének, vagy ahogyan a nyilvánosság előtt leggyakrabban szerepel, Csuhaj-V. Imrének is: ő csaknem húsz működő vagy már megszűnt vállalkozásban jelenik meg a cégnyilvántartás adatai szerint. Ráadásul Nagy Rózához hasonlóan ő is képes volt átélni nagy politikai fordulatokat: az állami MFB ingatlanos cégéhez, az MFB-Ingatlanfejlesztő Zrt.-hez a 2002-es kormányváltás után került igazgatósági tagnak, 2003-ben vezérigazgatója lett.

Aztán 2006-ban bekerült a szintén állami Start Garancia Zrt. igazgatóságába – többek között a későbbi miniszter Kákosy Csaba mellé –, aminek a mai napig tagja, de az OTP érdekeltségébe tartozó, 2014-ig Oszkó Péter vezette PortfoLion Zrt.-nek is igazgatósági tagja 2010 óta, míg a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-nek jelenleg is vezérigazgatója.

Figyelemreméltó az is, hogy kuratóriumi tag egy-egy alapítványban Lentner Csaba egykori MIÉP-képviselő, Matolcsy doktori témavezetője és Kásler Miklós is – egy harmadik alapítvány mindkettejük könyvének kiadására támogatást nyújtott a Matolcsy-könyv több nyelven megjelentetésére 70 milliós megtámogatott Kairosz kiadónak.

Az alábbi lenyíló táblázatban áttekintheti, hogy a 41 alapítványi vezető közül ki mely alapítványban és összesen hányban tölt be kurátori (k), fb-tagi (f) vagy igazgatósági (i) pozíciót. Mint látható, 13-an vannak benne több alapítványban is, közülük egy ember van, aki kuratóriumokban és egy fb-ben is ül.

Kattintson ide a táblázat megjelenítéséhez!
   PADA PAGEO PADS PADMA PADI PADOC hány helyen?
Kalina Gábor f f f f f f 6
Kardkovács Kolos f f k    f    4
Csizmadia Norbert    k    k    k 3
Nagy Róza k       k k    3
Ailer Piroska          k    k 2
Balog Ádám k    k          2
Dubéczi Zoltán f f             2
Gerhardt Ferenc          f    f 2
Matolcsy György k       k       2
Polt-Palásthy Mariann       f f       2
Réfy Imre k             k 2
Schaller Ernő k             k 2
Vörös József k          k    2
Bánkuty Tamás    i             1
Bogár László    k             1
Csuhaj-Varju Imre             k    1
Erdélyi Rudolf Zalán                i 1
Faragó Attila          i       1
Halápi Dóra          k       1
Hergár Eszter    k             1
Hetényi Márk       k          1
Horváth Botond k                1
Horváth Marcell             f    1
Horváth Viktória          k       1
Kandrács Csaba                k 1
Kásler Miklós                k 1
Kászpári Anita       f          1
Kauker Kinga       k          1
Lavich Erzsébet    k             1
Lentner Csaba       k          1
Magyarics Tamás       k          1
Nagy Róbert             k    1
Nagy Viktor    k             1
Naszvadi György                k 1
Palotai Dániel                f 1
Patakiné dr. Gramantik Ildikó       i          1
Sás Annamária             i    1
Szemerey Gabriella i                1
Vajda Zita             k    1
Varga László          k       1

(Borítókép: Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (b) érkezik a monetáris tanács kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatóra Budapesten az MNB épületében 2015. március 24-én. Mögötte Balog Ádám (b2) és Windisch László az MNB alelnökei. Fotó: Kovács Tamás/MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?