Ők felelnek a Matolcsy-milliárdokért

D  AS20150324024
2016.04.27. 00:00

A jegybank összesen 260 milliárd forintnyi közpénzjellegét el nem vesztett közpénzzel alapított hat alapítványának összesen 41 kuratóriumi vagy felügyelő-bizottsági tagja és igazgatója van. Ők némi álláshalmozással összesen 61 státuszt töltenek be: a 37 kuratóriumi helyet 27-en foglalják el, a 18 felügyelő-bizottsági pozíciót 8-an, továbbá mind a hat alapítványnak van egy-egy az igazgatója.

A Magyar Nemzeti Bank alapítványainak pénzosztogatási botrányával kapcsolatos összes cikkünket megtalálja itt.

A 41 ember túlnyomó többsége szorosan kötődik az MNB-hez, de még pontosabb, ha azt mondjuk, hogy Matolcsy Györgyhöz. Vagyis még pontosabb, hogy Matolcsy családjához. A jegybankelnök számos régi – még NGM-es időszakból, esetenként még korábbról hozott – bizalmasa és például doktori témavezetője mellett köztük van ugyanis a Balatonakarattyán polgármesterkedő Matolcsyné alpolgármestere, illetve Matolcsy unokatestvérének a felesége is.

A több alapítványnál is felbukkanó – tehát igazán Matolcsy-bizalmasnak mondható – 13 ember nagyon nagy többsége MNB-s vagy volt MNB-s felsővezető (a mind a hat alapítvány fb-jében felbukkanó Kalina Gábor a jegybank számviteli igazgatója); többségük a két kuratóriumban szereplő Matolcsyval együtt az NGM-ből érkezett.

Bizalmi emberek

A három kuratóriumban és egy fb-ben is felbukkanó Kardkovács Kolos helyettes államtitkár volt Matolcsy gazdasági minisztersége idején, emellett azzal szerepelt a hírekben, hogy ügyvédi irodája egy olyan konzorcium tagja volt korábban, amely negyedmilliárdos NFÜ-támogatást kapott; szóval nem járatlan a közpénzügyek hatékony elköltésében.

Balog Ádám szintén helyettes államtitkára volt Matolcsynak, majd az MNB alelnöke lett, ahonnan az állami kézbe került MKB elnök-vezérigazgatói székébe távozott, de emellett két kuratóriumnak tagja maradt (az MKB-hoz több más alapítványi vezető is köthető, köztük vannak olyanok is, akik a Facebook-profil tanulsága szerint jó ismerősei annak a Halápi Dórának, aki a PADMA-nak kuratóriumi tagja, a PAGEO, a PADOC, és a PADA pedig ügyvédként egyenként havi nettó 500 000 forintos keretösszegű megbízási szerződést kötött vele).

Három kuratóriumnak tagja Csizmadia Norbert is, aki szintén NGM-s volt Matolcsy idején tervezéskoordinációért felelős államtitkárként, de már 2007-ben együtt dolgozott Matolcsyval egy, a „magyar banán” kifejezést is megszülő kutatásban (pdf). Ő jelenleg a jegybank a gazdasági stratégiáért, tervezésért felelős ügyvezető igazgatója.

Régi emberek a minisztériumból

Szintén az NGM-ből érkezett Matolcsyval az MNB főigazgatói székébe a jegybankelnök egyik régi bizalmasának számító – őt 2010 óta minden munkahelyéről követő – Nagy Róza, akitől azonban tavaly ősszel váratlanul megváltak. Nagy Róza, aki Molnár Lajos, egykori SZDSZ-es egészségügyi miniszter sógornője volt, hatalmas túlélőnek számított: már az első Orbán-kormányban államtitkár volt, de helyettes államtitkár maradhatott Medgyessy idején is. És három kuratóriumban, köztük a legnagyobban, a PADA-ban, meg is őrizhette tagságát (sőt, az egyik kisebb, a PADI kuratóriumának ő az elnöke).

Szintén a matolcsysta NGM kötelékébe tartozott az egy-egy jegybanki alapítványnál felbukkanó vezetők közül a most MNB-ben dolgozó – az elnöki kabinetet vezető – Hergár Eszter, Palotai Dániel, Horváth Viktória korábbi turisztikai helyettes államtitkár, továbbá az a Naszvadi György, aki 2014-ig volt NGM-es államtitkár, most pedig az MNB elnöki tanácsadója. A jegybank felhívta a figyelmet arra, hogy az alapítványok MNB-alkalmazott tisztségviselői tiszteletdíjukat nem veszik fel, a pénzt az alapítványok jótékony célra utalják. Hogy mekkora összegről van szó? Matolcsy például a PADA kuratóriumi elnökségéért 2014-ben havi 710 ezer forintra volt jogosult, a PADMA kuratóriumi tagságáért további havi 508 ezer forint járt.

NGM-es volt továbbá Bánkuty Tamás, Erdélyi Rudolf Zalán, Sás Annamária és Patakiné Gramantik Ildikó (ő az alapítványok 3 cégében is benne vannak, korábban az MKB-tulajdonú Szanálási Követeléskezelőben is igazgatósági tag volt azzal a Kászpári Anitával, aki szintén felbukkan az egyik alapítványnál). Horváth Marcell is FB-tag egy alapítványban, ő Matolcsy nemzetközi kabinetfőnöke az MNB-nél, korábban az NGM-ben hasonló pozíciót töltött be.

És felbukkan az egyik alapítványnál az a Kandrács Csaba, aki elképesztő karriert futott be az elmúlt években: a most 35 éves jogász 2008-tól a Rogán Antal vezette V. kerületi önkormányzat csoportvezetője, majd 2009-től pénzügyi osztályvezetője volt, majd kilőtt a karrierje: 2012-ben helyettes államtitkár lett az NGM-ben, de csak négy hónapra, akkor átkerült – némi személyre fazonírozott átszabályozás után – a kincstár élére, hogy 2013-ban, 32 évesen, érdemi monetáris politikai tapasztalat nélkül a monetáris tanács tagja lehessen; igaz, 2015 nyarán lemondott, most a MARK Magyar Reorganizációs és Követeléskezelő Zrt. vezérigazgatója (az igazgatóságban benne van két mt-tag, Bártfai-Mager Andrea és Kocziszky György, valamint Nagy Márton MNB-alelnök is).

Rokonok, kollégák

Nem Matolcsy NGM-es múltjából érkeztek a jegybankhoz, de MNB-vezetők a több alapítványnál is felbukkanó személyek közül Gerhardt Ferenc és Dubéczi Zoltán, előbbi 2011 óta az MNB egyik alelnöke – 2010-2011 között az állami MFB-ben volt –, utóbbi pedig a jegybank oktatási igazgatója és egyben a Magyar Rektori Konferencia főtitkára. Ők mindketten két alapítvány fb-jében vannak benne. Végül szintén MNB-s, de nem csak ezért érdekes a két fb-ben benne lévő Polt-Palásthy Mariann: ő ugyanis Polt Péter legfőbb ügyész felesége (van még egy fontos feleség is a névsorban, az egyik alapítvány igazgatója Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak a felesége).

További négy személy van, akik nem MNB-s vezetők vagy ex-NGM-esek, és több alapítványban is benne vannak. Egyikük Schaller Ernő, annak a Polgári Magyarország Alapítványnak a külügyi igazgatója, amely védnöki tanácsának egyik tagja Matolcsy.

Még figyelemreméltóbb azonban, hogy két alapítványnál is felbukkan Réfy Imre – ő nem más, mint a Matolcsy felesége által vezetett balatonakarattyai önkormányzat alpolgármestere, előzőleg az önkormányzati választási kampányának szervezője. Balatonakarattya egyébként még egy személynél felbukkan, ha csak közvetve is: a már említett Bánkuty Tamás édesanyja a Magyar Narancs egy korábbi cikke szerint tagja a településfejlesztéseit támogató alapítványnak, ahogy egyébként Réfy is. Egy duplázó a tudomány világából érkezett: Ailer Piroska a kecskeméti főiskola rektora. 

Van egy felcsúti szál is: Vörös József ügyvéd, aki legutóbb Mészáros Lőrinc nevében licitált állami földekre, de százmilliós szerződése van a MÁV-val, és dolgozott az MNB-nek is, sőt a felcsúti Puskás Akadémia jogi szakártőjeként is feltűnt. Az ügyvéd igazgatósági tagja az MNB 3,1 milliárd forintos tőkéjéből létrehozott ingatlancégnek, az állami tulajdonú Mavirnak, felügyelőbizottsági tagja a Pilisi Parkerdő Zrt.-nek. Ő is két alapítványnak kuratóriumi tagja.

Különös alakok

Vannak az egyszeres tagok között is azonban figyelemreméltó szereplők. Ilyen például Bogár László, aki 1989-ig MSZMP-tag volt (de közben 1988-tól már MDF-es is), 1990-1994 között külgazdasági államtitkár, az első Orbán-kormány idején a MeH politikai államtitkára, Stratégiai Elemző Központjának vezetője.

Szintén komoly múltja van Csuhaj-Varju Imrének, vagy ahogyan a nyilvánosság előtt leggyakrabban szerepel, Csuhaj-V. Imrének is: ő csaknem húsz működő vagy már megszűnt vállalkozásban jelenik meg a cégnyilvántartás adatai szerint. Ráadásul Nagy Rózához hasonlóan ő is képes volt átélni nagy politikai fordulatokat: az állami MFB ingatlanos cégéhez, az MFB-Ingatlanfejlesztő Zrt.-hez a 2002-es kormányváltás után került igazgatósági tagnak, 2003-ben vezérigazgatója lett.

Aztán 2006-ban bekerült a szintén állami Start Garancia Zrt. igazgatóságába – többek között a későbbi miniszter Kákosy Csaba mellé –, aminek a mai napig tagja, de az OTP érdekeltségébe tartozó, 2014-ig Oszkó Péter vezette PortfoLion Zrt.-nek is igazgatósági tagja 2010 óta, míg a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt.-nek jelenleg is vezérigazgatója.

Figyelemreméltó az is, hogy kuratóriumi tag egy-egy alapítványban Lentner Csaba egykori MIÉP-képviselő, Matolcsy doktori témavezetője és Kásler Miklós is – egy harmadik alapítvány mindkettejük könyvének kiadására támogatást nyújtott a Matolcsy-könyv több nyelven megjelentetésére 70 milliós megtámogatott Kairosz kiadónak.

Az alábbi lenyíló táblázatban áttekintheti, hogy a 41 alapítványi vezető közül ki mely alapítványban és összesen hányban tölt be kurátori (k), fb-tagi (f) vagy igazgatósági (i) pozíciót. Mint látható, 13-an vannak benne több alapítványban is, közülük egy ember van, aki kuratóriumokban és egy fb-ben is ül.

Kattintson ide a táblázat megjelenítéséhez!
   PADA PAGEO PADS PADMA PADI PADOC hány helyen?
Kalina Gábor f f f f f f 6
Kardkovács Kolos f f k    f    4
Csizmadia Norbert    k    k    k 3
Nagy Róza k       k k    3
Ailer Piroska          k    k 2
Balog Ádám k    k          2
Dubéczi Zoltán f f             2
Gerhardt Ferenc          f    f 2
Matolcsy György k       k       2
Polt-Palásthy Mariann       f f       2
Réfy Imre k             k 2
Schaller Ernő k             k 2
Vörös József k          k    2
Bánkuty Tamás    i             1
Bogár László    k             1
Csuhaj-Varju Imre             k    1
Erdélyi Rudolf Zalán                i 1
Faragó Attila          i       1
Halápi Dóra          k       1
Hergár Eszter    k             1
Hetényi Márk       k          1
Horváth Botond k                1
Horváth Marcell             f    1
Horváth Viktória          k       1
Kandrács Csaba                k 1
Kásler Miklós                k 1
Kászpári Anita       f          1
Kauker Kinga       k          1
Lavich Erzsébet    k             1
Lentner Csaba       k          1
Magyarics Tamás       k          1
Nagy Róbert             k    1
Nagy Viktor    k             1
Naszvadi György                k 1
Palotai Dániel                f 1
Patakiné dr. Gramantik Ildikó       i          1
Sás Annamária             i    1
Szemerey Gabriella i                1
Vajda Zita             k    1
Varga László          k       1

(Borítókép: Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke (b) érkezik a monetáris tanács kamatdöntő ülését követő sajtótájékoztatóra Budapesten az MNB épületében 2015. március 24-én. Mögötte Balog Ádám (b2) és Windisch László az MNB alelnökei. Fotó: Kovács Tamás/MTI)