A munkaadók is emelnék a vasárnapi bérpótlékot

2016.04.28. 11:58

Jelentősen meg kell emelni a jelenleg előírt 50 százalékos vasárnapi pótlékot, mondta el a Napi.hu-nak Dávid Ferenc, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára. Dávid szerint a munkáltatók is azt támogatják, hogy a gazdaságosság határain belül emeljenek a pótlékon, kedvezzenek az egyedülálló anyáknak és havi egy kötelező vasárnapi pihenőnapot kettőre növelnék. 

Utóbbi intézkedéshez a munka törvénykönyvének módosítására lenne szükség, ha ez megtörténne, a dolgozóknak körülbelül 25 kötelezően kiadandó vasárnapjuk lenne évente. Dávidék úgy képzelik, a fennmaradó 25 nap felén az alkalmazott kötelezően berendelhető lenne, míg a másik 12-13 vasárnap alakulásáról alkudozhatna a munkaadóval, kvázi "vétójog" mellett.

A VOSZ ezen felül azt is javasolja, hogy a kereskedelemben aktív, gyermeküket egyedül nevelő édesanyákat csak önkéntes alapon lehessen berendelni vasárnapi munkára.

A bérpótlékemelésre a kiskereskedelemben azért van égető szükség, mert a dolgozók többsége szakmunkás minimálbérre, vagyis nettó 83 ezer forint körüli összegre van bejelentve az ágazatban. Így 50 százalékos pótlékkal számolva csak átlagosan 2 ezer forinttal keresnek többet vasárnaponként, mint egy normál hétköznapon. 

Hivatalos fórumon még nem tárgyaltak a munkáltatók és a munkavállalók a fentiekről, és egyelőre a kormány sem döntötte el, mit tegyen. Ugyanakkor több minden mutat abba az irányba, hogy kedvezni kellene a dolgozóknak, a kiskereskedelemben ugyanis már most is munkaerőhiány van, a teljes vasárnapi újranyitáshoz pedig plusz tízezer főre lesz szüksége az ágazatnak az Országos Kereskedelmi Szövetség becslései szerint. A Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete a bérpótlék száz százalékra emelését tűzte ki célul, ezt viszont már nem biztos, hogy sikerül kiharcolniuk. 

A helyzetet bonyolítja, hogy a vasárnapi munkavégzés nem kizárólag a kiskereskedelmi alkalmazottakat érinti, a feldolgozóiparban - például az autóiparban vagy a gyógyszergyártásba - is százezres nagyságrendben dolgoznak emberek hétvégén. A bérpótlék a mostani rendszerben nekik is jár, az pedig a Vasas Szakszervezeti Szövetség szerint igazságtalan lenne, ha kihagynák őket az emelési körből.