Lecseréli vezetőit a híresen ciki cég

2016.04.28. 08:15

Lecseréli a gyógyszeriparban érdekelt Valeant vezetőit, ettől reméli a botrányos cég, hogy túléli az elkövetkező időszakot.

A  Valeant volt vezetője, az előtte 23 évig McKinsey-s tanácsadó Michael Pearson annyira tökélyre fejlesztette a legrászorultabbak lehúzását, hogy a Valeantból lényegében kiiktatott minden kutatás-fejlesztést, és egy akár bugyutának is mondható lehúzós gyógszercéggé változtatta a vállalatot. Így érdemben csak annyit csinált a Valeant, hogy megvett kisebb, főleg amerikai gyógyszercégeket a tulajdonjogokkal, áttette őket Kanadába a kisebb adókulcs miatt, aztán brutálisan megemelte a már egy ideje bevezetett vényes gyógyszerek árait. 

Most négy új vezetőségi tag, és egy új vezérigazgató, Joseph Papa vinné újra sikerre a céget, írja a Wall Street Journal. A hitelességét vesztett valeantos volt vezetők helyett régi gyógyszeripari vezetőket hoznának be, hogy életben maradjon a cég, mint Robert Ingramot, a GlaxoSmithKline volt vezetőjét, írja a lap. Az új vezetők rettenetesen sok pénzért érkeznének, Papa például az 1,3 millió dolláros (nagyjából 360 millió forintos) éves fizetése mellé 500 millió dollár (137 milliárd forint) körül kap, ha sikerül tartósan megemelnie a Valeant részvények árfolyamát.