Varga: Jövőre már nem nekünk kell készíteni az adóbevallást

2016.04.28. 21:35 Módosítva: 2016.04.28. 21:38

„Elektronikus számlarendszerre állunk át a vállalatok esetében, így a vállalatok közötti számlamozgásokat valós időben követhetjük” - ismertette a terveket Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az InfoRádió Aréna című műsorában. „A 2017-es adóbevallásoknak úgy kell elkészülnie a következő évben, hogy azt már nem Önnek kell elkészítenie, erről már csak egy tájékoztatást kap” - mondta Varga Mihály.

A 2017-es költségvetés tervezetében a legfontosabb az adócsökkentés és a családi otthonteremtés költségvetése – jelentette ki.

Csökken a tej, a baromfi, az internetszolgáltatások és az éttermi szolgáltatások áfája. Ezt egészíti még ki az otthonteremtési program, amelyben szintén komoly adócsökkentés lesz.

Továbbra is nagy állami beruházások lesznek az építőiparban szerinte.

"Magyarország most került közel ahhoz, hogy pozitív költségvetést jöjjön létre. A működési kiadásokra már rendelkezésre állnak a költségek, a hiány csak abból lesz, hogy az állami beruházásokra mennyit költ az államkassza" - közölte.

Fehérítés

Bízik benne, hogy lesz egy kis további bevétel a gazdaságfehérítő intézkedésekből. „Elektronikus számlarendszerre állunk át a vállalatok esetében, így a vállalatok közötti számlamozgásokat valós időben követhetjük” - ismertette a terveket Varga Mihály.

Már idén is csökkent a bankadó mértéke, jövőre ezt szeretnék tovább csökkenteni. Most a végső simítások zajlanak, ezért még nincs meg a végső szám, de az biztos, hogy a bankadó csökkenni fog - jelentette ki.

NAV 60%

A NAV átalakítása 60 százaléknál tart. „Megtörtént a szervezeti rendszer átalakítása, integráltuk a központi irányítást a minisztériumba, megszüntettük a három szintet, így egy megyei és egy központi rész maradt, és 5 százalékkal csökkent a NAV-nál a státuszok száma” - részletezte a nemzetgazdasági miniszter.

"Ami még hátra van, az a létszámkérdések rendezése – itt is jól haladunk, a félév végére vagy a következő félév elejére lezárjuk ezt is" - tette hozzá.

Szuperkórház

A szuperkórházzal kapcsolatos beruházásra félretett egy összeget a kormány a jövő évi költségvetésben - mondta Varga a műsorban. A kormány még nem döntött, új kórház épül-e, és ha igen, milyen lesz az új intézmény.

Azt mondta: opció lehet egy új intézmény is Budán. Hozzátette: vannak előterjesztések, az egészségügyért felelős államtitkárság kidolgozott egy koncepciót, ami három regionális központba szervezné az egészségügyi ellátást Budapesten.