A jogsijukat is elveszthetik a feketén uberezők

IMG 5419
2016.04.29. 15:31

Az engedély nélkül taxizók az eddiginél súlyosabb szankciókra számíthatnak a jövőben – jelentette be Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára pénteki sajtótájékoztatóján. Az államtitkár elmondta, a kormány szerdán elfogadott egy kormányrendeletet, amely több kormányrendeletet módosít, illetve több törvény módosítására tesz javaslatot. A javasolt egyik szigorítás szerint 9 büntetőponttal sújthatják a sofőrt, aki engedély nélküli végez személygépkocsis szolgáltatást, vagyis taxizik; 

aki pedig kétszer lebukik, annak már annyi büntetőpontja lesz, hogy legalább fél évre elveszik a jogosítványát.

Az is a tervezett szigorítások között van, hogy

  • akit egyszer tiltott taxizáson kapnak, annak hat hónap helyett három évre elvehessék a rendszámát, vagyis kivonhassák a kocsiját a forgalomból.
  • A diszpécserszolgálat a jövőben akkor is 300 ezer forintra bírságolható, ha maga legálisan működik, de olyan személy számára nyújt diszpécserszolgáltatást, aki nem szállíthatna utasokat. Vagyis ha valaki a megfelelő papírok nélkül uberezik, akkor nemcsak a sofőrt, de a „diszpécserként” működő Ubert is megbüntethetik.
  • A járművezető 200 ezer forintra büntethető, ha nem tudja bemutatni a személyszállító szolgáltatáshoz közvetlenül kapcsolódó szolgáltatásra kötött szerződést. Például, ha valaki egy szállodával vagy repülőtérrel kötött megállapodás alapján végzi ezt a tevékenységet, kizárólag számukra nyújthatja a szolgáltatást, és köteles magánál tartani a háttérszerződést.

A tervezett változásokkal azok a sofőrök is szankcionálhatóvá válnak, akiknek már van személyszállító engedélyük, de nincs háttérszerződésük. Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, akkor lehetővé válik, hogy

annak a diszpécserszolgálatnak, amelyik a bírság ellenére is folytatja az engedély nélküli tevékenységét, egy évre elérhetetlenné tegyék az alkalmazását és honlapját.

Fónagy János szerint a kormány intézkedésének célja kizárólag az, hogy a jogellenes tevékenységet megakadályozza. A kormány továbbra is támogatja az innovatív megoldásokat, és ösztönözni kívánja elterjedésüket. Fónagy amúgy hozzátette,hogy a januártól folytatott számos egyeztetés eredményeként már több taxistársaság rendelkezik olyan okostelefonos applikációval, ami hasonló az Uber által használthoz, vagy azonos vele,

vagyis azért vannak a taxistársaságoknak appjaik, mert a kormány egyeztetett velük.

Az NFM május 2-ra meghívta a taxis érdekképviseleteket, szakmai szervezeteket, hogy konzultáljanak a javaslatokról. A törvényjavaslatot is hétfőn nyújtják be a parlamentnek, amit a képviselők három hét, egy hónap alatt elfogadhatnak. A bírságot tartalmazó szabályok a közzétételt követő 31. nap után léphetnek hatályba.

Fónagy János amúgy elmondta, hogy kevesebb mint tíz rendszámot vettek le szabálytalanságok miatt. Azt is elmondta, hogy több tucat ellenőrt rendeltek fel vidékről, egy ellenőr ugyanis csak egy ellenőrzést végezhet, mert az Uber kizárja a szolgáltatásból a kilétüket felfedő ellenőröket. Az államtitkár szerint az ellenőrzéseknek van eredményük, mert információik szerint az Uber az elmúlt másfél-két hónapban már nem fogadott új utast, csak azokat, akiknek a telefonszáma, bankszámlaszáma benne van a rendszerükben.

Adóellenőrzésből több mint 200 volt, és több mint 100 esetben szabtak ki bírságot. A javaslat nem tartalmazza az online pénztárgépek bevezetését a taxisoknál, ezt is megvitatják majd velük.

Borítókép: molinó a januári taxistüntetésen. Bődey János / Index