Szijjártó: Matolcsy a magyar gazdaságtörténet legjobb jegybankelnöke

2016.04.29. 09:23

A külgazdasági és külügyminiszter szerint Matolcsy György a magyar gazdaságtörténet legjobb jegybankelnöke. Szijjártó Péter az M1 péntek reggeli műsorában ezt azzal indokolta, hogy

az MNB elnökei közül Matolcsy György szolgálta leginkább a magyar nemzeti érdeket.

Szíjjártó szerint a jegybanki politika nyomán évente 50-100 milliárd forinttal több marad a költségvetésben. Az pedig "teljesen megfelel" az európai gyakorlatnak, hogy az MNB alapítványai kutatási tevékenységet folytatnak és kiadványokat publikálnak, bár arról nem beszélt, hogy hány külföldi jegybankelnök jelenteti meg a jegybankja pénzén a saját korábbi sikereit ecsetelő könyvet és fordíttatja le azt több másik nyelvre.

Csak a történelmi kontextus kedvéért: a Magyar Nemzeti Bank 1924 június 24 óta létezik, azóta pedig menedzselnie kellett először a korona, aztán a pengő hiperinflációját, kétszer kellett új pénznemre átállítani a magyar gazdaságot, több világgazdasági válság és világháború következményeivel kellett megküzdenie és legalább kétszer kellett rendszert váltania. Ebben a gazdaságtörténetben nem volt még kiemelkedőbb vezetője a Magyar Nemzeti Banknak, mint Matolcsy György.