Új tulajdonoshoz kerül a Dreher

GettyImages-494801312
2016.04.29. 13:26

Alig pár hónappal azután, hogy a világ legnagyobb sörgyártója, az AB InBev megvette a világ második legnagyobb sörgyártóját, a SABMillert, már be is jelentette, hogy továbbadná azokat a kelet-európai sörmárkákat, amiket a SABMiller tulajdonolt. Ez azt jelenti, hogy többek között a magyar Drehernek is új tulajdonosa lehet. 

Reuters cikke szerint a belga tulajdonú AB InBev azért dönthetett így, mert abban reménykedik, hogy ha eladja a kelet-európai érdekeltségeket, akkor engedékenyebb lesz az Európai Bizottság versenyhatósága, aminek még le kell okéznia a világ eddigi legnagyobb sörpiaci felvásárlását.

Az AB InBev a cseh, szlovák, román és magyar piacon akar megszabadulni újonnan vett érdekeltségeitől, noha pont ezeken piacokon – ahol korábban alig volt jelen – nincsenek komoly versenyjogi aggályok a felvásárlás miatt. Viszont ha továbbadja a kelet-európai márkákat, akkor az AB InBev egész Európára vonatkozó piaci részesedése nem nő jelentősen ahhoz képest, hogy milyen volt a SABMiller felvásárlása előtt, és így talán könnyebben bólint rá az üzletre az EB. 

Hogy kinek adnák el a Drehert, azt még nem tudni, de az AB InBev arra számít, hogy nagy érdeklődés lesz az eladni tervezett márkák iránt. Más, a SABMillerhez tartozó márkákat, például az olasz Peronit vagy a holland Grolscht a japán Ashai cég vette meg, így az sem kizárt, hogy a kelet-európai márkák iránt is érdeklődhet ez a cég.  

Az AB InBev kelet-európai portfóliója úgy 4-7 milliárd dollárt érhet. 

(Borítókép: Bloomberg / Europress / Getty)