Újra rákapott a hitelre a magyar lakosság

2016.04.30. 10:32

Erős ütemben növekszik a lakossági hitelfelvétel, sokkal többen folyamodnak lakás- és személyi kölcsönért, mint egy évvel ezelőtt. Ugyanakkor minden egybevéve még mindig többet törleszt a magyar lakosság, mint amennyi új hitelt felvesz - írta a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a Portfolió.

Márciusban 32,4 milliárd forint lakáshitelt vettek fel, ami egy év alatt 45 százalékos növekedést jelent, a három évvel korábbi mélypontnak pedig a 3,5-szerese. Az elmúlt 12 hónap 390 milliárd forintnyi új lakáshitelt hozott.

Ez bár növekvő tendenciát mutat, még messze van a kívánatostól. A Portfolió számításai szerint ugyanis évi 600-700 milliárd forint mellett tűnik egészségesnek és fenntarthatónak a lakáshitel-kihelyezések volumene. 

Már csak azért sem lehet hitelboomról beszélni, mert általában véve csökken a magyar lakosság tartozása, tehát a törlesztések meghaladják az új hitelek kibocsátását. Még annak ellenére is, hogy a személyi kölcsönökből is egyre többet vesznek fel, márciusban éves szintén duplájára nőtt az új kihelyezések összege.

A márciusi adatok szerint a lakossági hitelállomány 7 százalékkal, a lakáshiteleké pedig 4,5 százalékkal marad el az egy évvel korábbitól. A betéteknél nem volt érdemi mozgás. 

A vállalati hitelezés az éledezés kezdeti jeleit mutatja, bár még mindig igen gyenge, és itt is a törlesztés dominál - írta a Portfolió.