Betilthatják az Ubert

IMG 5399
2016.05.02. 14:21

A taxis tevékenység szabályozásával a magyar kormány kifejezetten a jogellenes tevékenységet akadályozza, és továbbra is támogatja, ösztönzi az innovációs megoldásokat - mondta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) államtitkára miután tizenhat taxis szervezettel egyeztetett, írja az MTI.

Fónagy János elmondta, hogy a megbeszélésen ismertette a kormány múlt hét szerdán elfogadott jogalkotási kezdeményezéseit, és arra kérte a taxis szervezeteket, hogy az egész rendszer áttekintésére tegyenek javaslatot. A megbeszélésen a taxisok felvetették, hogy az ellenőrző hatóságok - a rendőrség, az adóhatóság, a közlekedési hatóság, a kormányhivatal - tevékenysége nincs összehangolva, és szóvá tették a fix díjazás korlátait, illetve a fővárosi drosztok kérdését - mondta az államtitkár.

Az államtitkár szerint

a parlament tavaszi ülésszakán elfogadhatja a legkésőbb keddig benyújtandó törvénytervezetet.

Fónagy János emlékeztetett arra, hogy a kormány múlt hét szerdán döntött az Uber ellen bevethető újabb szankciókról.  A javasolt egyik szigorítás szerint 9 büntetőponttal sújthatják a sofőrt, aki engedély nélküli végez személygépkocsis szolgáltatást, vagyis taxizik; aki pedig kétszer lebukik, annak már annyi büntetőpontja lesz, hogy legalább fél évre elveszik a jogosítványát. A járművet első alkalommal fél évre, ismételt szabályszegés esetén pedig három évre kivonhatják a forgalomból.

Fónagy azt is elmondta, hogy a februári szigorítás óta az Uber már nem terjeszkedik, hanem csak a meglévő utasai számára nyújt szolgáltatást. Azt is elmondta, hogy március 11-től az engedély nélküli taxis diszpécserszolgálatot ellátó szervezeteket 300 ezer forintra bírságolhatják.

Az államtitkár elmondta: az új javaslat alapján a diszpécser szolgálat akkor is büntethető lesz, ha neki ugyan van engedélye a tevékenységre, de annak nincs, aki számára a szolgáltatást ellátja. Amennyiben az Országgyűlés elfogadja a törvényjavaslatot, akkor

az illetékes szakhatóságok blokkolhatják 365 napra az illegális szolgáltatás végzéséhez szükséges honlapot és alkalmazást.

Egy alkalmazás egyébként bonyolultan bár, de elméletben blokkolható, erről itt írtunk részletesebben.

(Borítókép: Budapesti taxisok tiltakozása az Uber ellen, 2016. január 18-án. Fotó: Bődey János/Index)