Már a kisvárosokban sincs munka

2016.05.02. 08:44

Már nemcsak a falvakban, hanem a kisebb városokban is alig lehet munkát találni, ezért egyre többen kényszerülnek arra, hogy más településekre ingázzanak - írta a Világgazdaság.

A népszámlálási adatok szerint ma már a munkavállalók több mint egyharmada, 1,3 millió ember ingázik rendszeresen Magyarországon, amivel természetesen naponta több órájuk is elmehet. Vélhetően számuk a népszámlálás óta tovább nőtt, hiszen az azóta létrejött új munkahelyek is javarészt nagyobb városokban vannak.

A trend oka ugyanis természetesen az, hogy a cégek jellemzően a megyeszékhelyeken és Budapesten koncentrálódnak, a kisebb településeken pedig egyre kevesebb a munkaadó. Az 1000 lakosra jutó vállalkozások száma Budapesten meghaladja a 100-at, a nagyobb városokban 80 körül ingadozik, a falvakban viszont utóbbinak a fele jellemző - írta a VG.

A lakhelyüket elhagyók 37 százaléka községből városba megy dolgozni, ellentétes irányban csak 7 százalék ingázik. Budapestre több mint 220 ezren járnak be dolgozni, főleg az agglomerációból. Győrbe és Székedfehérvárra is 30 ezer, Pécsre, Miskolcra és Debrecenbe 20-20 ezer körüli munkavállaló ingázik. Ők átlagosan nagyjából 20 kilométert tesznek meg minden reggel, de Budapestre 30 kilométeres az átlagos reggeli út.