2024. június 19. 15:00
Horvátország
Albánia
Volksparkstadion II. forduló
2024. június 19. 18:00
Németország
Magyarország
StuttgartArena II. forduló
2024. június 19. 21:00
Skócia
Svájc

Matolcsy döntött az MNB-alapítvány pénzéről

2016.05.02. 07:22 Módosítva: 2016.05.02. 07:25
Bár Matolcsy György korábban mosta kezeit, most mégis kiderült: legalább egy MNB-s alapítvány befektetéseiről személyesen döntött. A pénz nagy része ráadásul unokatestvére bankjában kötött ki.

Személyesen Matolcsy György, illetve a kuratórium egy másik tagja ketten döntöttek a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallasz Athéné Domus Animae (PADA) alapítvány befektetéseiről. Ami már csak azért is érdekes, mert amikor az MNB-től megkérdezték, hogy Matolcsy lemond-e az alapítványok botrányos költekezése miatt, azzal érvelt, hogy azok a jegybanktól és tőle függetlenül hozták döntéseiket.

Az MSZP által kiperelt és hétfőn reggel közzétett (.pdf) alapítványi iratok szerint a jegybankelnök összesen 44 esetben döntött a pénz elhelyezéséről. A milliárdos összegek legtöbb esetben a Matolcsy unokatestvérének, Szemerey Tamásnak az érdekeltségébe tartozó Növekedési Hitelbanknál és annak elődjénél, az evoBanknál kerültek letétbe, de Demján Sándor Gránit Bankja és az OTP is előkerül a zsíros megbízások között. Sok a milliárdos állampapír-vásárlás is a tételek között, egy esetben például közel 15 milliárd forintnyi euróért olasz állampapírokat vett az alapítvány.

Az állampapír-vásárlásokkal kapcsolatban ismét felmerül, hogy ez monetáris finanszírozásnak minősülhet. Mivel személyesen Matolcsy döntött arról, hogy az MNB-s pénzből létrehozott alapítvány magyar állampapírokat vásároljon, erre akár rá lehet húzni, hogy már majdnem ugyanaz, mintha a jegybank maga vette volna meg a papírokat. Azonban a költségvetés jegybanki finanszírozása uniós szabályok szerint tilos, és ezért az MNB-t uniós szinten ellenőrző Európai Központi Bank már korábban is beszólt Matolcsyéknak.

A jegybank által létrehozott alapítványokról korábban már kiderült, hogy hatalmas összegeket juttattak a közvetetten Szemerey érdekeltségeivel összeköthető vállalkozásokhoz. A most közzétett befektetéseket ugyanakkor a PADA korábban nem hozta nyilvánosságra.

A piacinál olcsóbban

444.hu arról ír, hogy  a jegybank 2014 júliusa és novembere között hat alkalommal a jegybanki alapkamatnál olcsóbban vett állampapírt a Gránit Banknál, az OTP-nél, és a Szemeryhez köthető Evo Banknál, ami a Növekedési Hitelbank elődje. Ez olyan, mintha a jegybank alapítványai a piaci hitelekhez képest olcsóbban adtak volna hitelt például Szemerey Tamásnak. Mivel az Evobank/Növekedési Hitelbank az ország egyik legkisebb bankja, a jegybank befektetése még csak biztonságosnak sem nevezhető.

Szemerey 2014 szeptemberében lett az Evobank tulajdonosa, a PADA ezt követően a korábbinál gyorsabb tempóban kezdte betenni a közpénzt a bankba. Az azóta Növekedési Hitelbankra átnevezett bank közben leigazolta a Buda-Cash korábbi munkavállalóinak nagy részét, és a bukott brókercég ügyfeleit is. Az NHB emelett Matolcsy György fiának bútorgyár-vásárlását is hitelezte, valamint a szintén Szemereyhez kötődő New Wave Productiont is, ami többek között a Vs.hu-t is kiadja.

Matolcsy Györgyöt a dokumentumok szerint mint a PADA kuratóriumi elnökét bízta meg az alapítvány a pénz kezelésével. Az nem derült ki, hogy ki volt a másik tag, akivel közösen döntött a jegybakelnök a milliárdos tételek sorsáról. A dokumentumban az szerepel, hogy ő egy, az alapítóval, azaz az MNB-vel "függő érdekeltségi viszonyban nem álló" illető volt. 

A Magyar Nemzeti Bank alapítványainak pénzosztogatási botrányával kapcsolatos összes cikkünket megtalálja itt.

A PADA kuratóriumának tagja Nagy Róza volt MNB főigazgató, akitől 2014-ben vált meg a jegybank, a listán a legtöbb tétel pedig 2014 utáni. Szintén nem MNB-s már Balog Ádám, az MKB bank jelenlegi főigazgatója, azonban ő 2015 derekáig a jegybank alelnöke volt. 

Schaller Ernő kuratóriumi tag a Polgári Magyarország Alapítvány külügyi igazgatója (amely alapítvány védnöki tanácsának egyik tagja Matolcsy). Szintén csak lazán kapcsolódik az MNB-hez Vörös József ügyvéd, aki legutóbb Mészáros Lőrinc nevében licitált állami földekre, és a Puskás Akadémia jogi tanácsadójaként is feltűnt. Külsős még a kuratóriumból Réfy Imre, aki nem más, mint a Matolcsy felesége által vezetett balatonakarattyai önkormányzat alpolgármestere, előzőleg az önkormányzati választási kampányának szervezője. 

Tehát a külsős kuratóriumi tagok is közel állnak Matolcsyhoz.

A PADA igazgatója pedig Szemerey Gabriella, aki az NHB-s Szeremey Tamás felesége. Az MNB-s alapítványokat irányító szűk körről és a köztük lévő összefonódásokról itt írtunk részletesen.