Rudolf
1 °C
13 °C

MGYOSZ: Ne emelkedjen a vasárnapi pótlék

2016.05.03. 13:53

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége (MGYOSZ), az ország egyik legnagyobb munkaadói szervezete nem szeretne változtatni a kereskedelmi dolgozók vasárnapi pótlékán. A szervezet keddi közleménye szerint a munka törvénykönyve megfelelően szabályozza, hogy mennyi pótlékot kell kapniuk a dolgozóknak, ráadásul az 50 százalék már „hosszú múltra tekint vissza”, ezért nem kell változtatni rajta.

Az MGYOSZ azzal érvel, hogy a törvény nem különböztet meg ágazatokat, a kereskedelemre és mondjuk az iparra ugyanúgy határozza meg a pótlékot, ez pedig rendben is van így. Amelyik ágazatban pedig a cégek valamiért megengedhetik maguknak, vagy mondjuk a munkaerőhiány miatt ezt szükségesnek tartják, ott kollektív szerződésekkel meg lehet emelni a pótlékot, de a munka törvénykönyvét emiatt nem kell átírni.

A múlt héten viszont egy másik munkaadói szervezet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) főtitkára azt nyilatkozta, hogy jelentősen meg kellene emelni a most 50 százalékos vasárnapi pótlékot, vagyis a kereskedelmi szakszervezetekkel egy álláspontra helyezkedett. A VOSZ a kereskedelmi szakszervezeteknek azt követelését is jogosnak tartja, hogy a kereskedelmi dolgozók legalább két szabadnapja kötelezően vasárnapra essen, és azt is támogatja, hogy a kereskedelemben dolgozó, gyermeküket egyedül nevelő anyák megválaszthassák, hogy akarnak-e egyáltalán vasárnap dolgozni.