Ugyanúgy élünk, mint két éve

2016.05.03. 08:17

Bár 2013 óta nőtt a magyar gazdaság, több a munkahely és a vásárlásra is több pénze marad az embereknek, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) kutatásából az derül ki, hogy egyáltalán nem érezték jobban magukat a magyarok tavaly, mint két éve - írja a Világgazdaság.

Ez konkrétan azt jelenti, hogy egy nullától 10-ig terjedő skálán átlagosan 6,1-es szinten elégedettek a magyarok az életükkel. Két éve pont ugyanekkora átlag jött ki. Tavaly a magyarok nagyjából negyede nagyon elégedett, 5,2 százalékuk pedig nagyon elégedetlen volt az életével. Az új munka törvénykönyve vagy a közmunka nem tűnik túl nagy sikersztorinak, ha azt vesszük, hogy a felmérés alapján a munkánkat még kevésbé szeretjük, mint két éve: amíg 2013-ban ezt a területet átlagosan 7,1-re értékeltük, tavaly már csak 5,8 százalék volt az átlag.

Ennek ellenére az saját anyagi helyzetünket egy hajszállal jobbnak értékeltük tavaly, mint két éve: 5,3 pontra javult a mutató 5,2 pontról. Az anyagi helyzetükkel a legkevésbé képzettek voltak a legelégedetlenebbek, és a végzettség növekedésével párhuzamosan nőtt az elégedettség (alapfok - 5,3 pont, felsőfok - 7 pont). Arra a kérdésre, hogy az elmúlt hónapban milyen gyakran volt boldog, a megkérdezettek 57 százaléka mondta azt, hogy többnyire vagy mindig, 15 százalékuk azt mondta, hogy ritkán vagy soha, 28 százalékuk pedig azt, hogy időnként.

A kutatásból kiderült még, hogy:

  • romlott a lakhatás megítélése, de a környezet minőségéé javult,
  • leginkább a személyes kapcsolatainkkal vagyunk elégedettek,
  • viszont nem bízunk az emberekben (5,3-ról 5 pontra romlott ez a mutató két év alatt),
  • a fiatal felnőttek a leginkább elégedettek az életükkel, ez a mutató az életkor előrehaladásával romlik.

Arról, hogy nemzetközi összehasonlításban miért vagyunk ennyire hátul a hasonló felmérésekben,itt írtunk részletesebben még 2014-ben.