Kivonják a forgalomból az 500 euróst

2016.05.04. 21:36
Az 500 eurós bankjegy kivonásáról döntött az Európai Központi Bank (EKB) Kormányzótanácsa. Az 500 euróst a névleges értékén felül árulják a feketepiacon.

A legnagyobb forgalomban lévő címlet nyomása véglegesen 2018 vége felé, az új „Europa” sorozat 100 és 200 eurós bankjegyeinek bemutatásával egy időben szűnik meg. A többi használatban lévő címlet 5 eurótól 200 euróig forgalomban marad – írja az MTI.

A döntést az 500 eurós bankjegy illegális gazdasági tevékenységekben játszott szerepével indokolták. Az 500 euróst a könnyű szállíthatósága és a készpénzzel járó szokásos anonimitás miatt állítólag annyira szeretik a feketepiacon, hogy a megfelelő körökben Bin Ladennek is becézik, sokszor még névértékén felül is kereskednek vele. 

A párizsi és brüsszeli terrortámadások után a francia kormány akarta főleg, hogy a bankó visszavonásával megnehezítsék a terrorszervezetek pénzforgalmát. „Inkább rejtegetésre jó, semmint vásárlásra” – mondta Michel Sapin francia pénzügyminiszter.

A visszavonást nem pártolta ugyanakkor a német kormány, amely szkeptikus azzal kapcsolatban, hogy a döntésnek komoly hatása lehetne a terrorszervezetek megfékezésére.

„A szervezett bűnözők nem hülyék. A legtöbb pénzmosás nem készpénzben, hanem álcégeken keresztül történik” – nyilatkozta a német médiában Friedrich Schneider, feketepiac-szakértő.