Direkt36: A leggazdagabb magyarok közül többen is offshore-oztak

2016.05.04. 10:55 Módosítva: 2016.05.04. 11:35

Magyarország leggazdagabb emberei közül többen is szerepelnek a Panama-iratokként ismertté vált offshore-dokumentumokban – írta a Direkt36. 

A leggazdagabb magyar, Csányi Sándor OTP-vezér egy hajó kapcsán került elő az offshore cégek alapítására specializálódott panamai Mossack Fonseca ügyvédi irodától kiszivárgott dokumentumokban. Csányi egy máltai cégen keresztül birtokol egy „vitorlás katamaránt”, az ezen dolgozó személyzet munkáltatói jogait egy, Csányi felesége nevén lévő offshore cég látja el.

A tényfeltáró portál szerint volt offshore-kötődése Matolcsy György egyik unokatestvérének, Szemerey Tamás üzletembernek is, aki az MNB-alapítványok körül kirobbant botrányban is érintett. Ez utóbbiról itt találja cikkeinket.

A teljes terjedelmében a Forbes magazinban megjelent cikk ír az Index kiadójának, a CEMP-nek a hátteréről is, mint ugyanis az nyilvános is volt, a CEMP-ben néhány éven át egy Seychelle-szigeteki offshore cég, a Whitestone International is résztulajdonos volt. A Direkt36 szerint ez utóbbi cég széles jogkörökkel rendelkező meghatalmazottja volt Spéder Zoltán, az Index.hu-t is kiadó CEMP elnöke.

Az iratokban előkerül Gattyán György, a Livejasmin nevű webkameráspornó-szolgáltatóból meggazdagodott milliárdos is, bár róla eddig is tudvalevő volt, hogy vannak offshore érdekeltségei. És az is kiderül, hogy Kovács Gábor műgyűjtőnek is van Seychelle-szigeteki cége.

Mindazonáltal a Direkt36 azt is megjegyzi, hogy „önmagában az offshore cégek tulajdonlása vagy használata törvényes, és nincs semmi nyoma annak sem, hogy a Panama-iratokban feltűnő magyar üzletemberek visszás módon vagy kifogásolható célra használták volna az offshore-érdekeltségeiket”.

Az offshore-botrányról készült cikkeink itt találhatók.  • Tippek
  • Hírek