Svájci kisvárosban érnek össze Csányi Sándor üzleti körei

2016.05.04. 08:40
Kis magyar milliomoskolóniára bukkant a Világgazdaság egy svájci városkában, Appenzellben. A kívülről turistaparadicsomnak látszó településhez több magyar nagyvállalat vezetője is kötődik, a szereplőkből egy Csányi Sándorhoz köthető hálózat látszik kirajzolódni.

A lap 1500 cégre bukkant a svájci cégadatbázisban, amelyek székhelye a 6000 lakosú Appenzell – ezek közt van néhány magyar érdekeltség is.

Például ide van bejegyezve a pesti tőzsdén jegyzett Appeninn Nyrt. részvényeinek harmadát birtokló Lehn Consulting AG. De az Appeninn-elnök, ifjabb Ádámosi György appenzelli címen több más céget – az AGY69 AG, az Aquitano AG, a Sumba AG – is jegyez. A magyar cégnyilvántartásban Ádámosi lakhelyeként is ugyanez a svájci cím szerepel.

Érdekesebb, hogy ez a cím ugyanaz, ami Erős Jánosnak, a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. volt vezetőjének a külföldi címeként szerepel az Abelus Rehabilitációs és Szociális Szolgáltató Nonprofit Kft.-ben. Erős a HVG-nek korábban azt mondta, hogy barátaival, jótékonyságra alapította az Abelust, ami jelenlegi egyetlen magyarországi érdekeltsége.

Zsuga János, az FGSZ Földgázszállító Zrt. elnöke magyar cégében az Appenzell, Wührestrasse 1.-et adta meg lakcímeként, de a Világgazdaság telefonos érdeklődésére az épületben lakó svájci tulajdonos azt mondta, sosem hallott Zsuga Jánosról. Az évi több mint 100 milliárd forintos forgalmú cég feje eszerint nem lakik életvitelszerűen a címen. 

Csányi Sándor fia, Csányi Attila az OTP-vezér agrárportfólióját összefogó Bonafarmot vezeti, mellesleg két appenzelli címe is található a magyar cégjegyzékben: a Bonafarm, illetve a Pick Szeged Zrt.-ben a Schötterstrasse 50., a Dalmandi Mezőgazdasági Zrt.-ben pedig a Forrenböhlstrasse 15. Csányi Attila azt válaszolta a lapnak, hogy külföldi tanulmányai miatt rendelkezett több külföldi lakcímmel is, tanulmányainak befejezése után azonban hazaköltözött. „Sajnos úgy tűnik, hogy néhány esetben a cégjegyzékben még nem került átvezetésre az egyébként általunk korábban bejelentett lakcímváltozás” – mondta, és hozzátette, a svájci lakcím semmilyen üzleti tevékenységéhez nem kötődött.

Az appenzelli kapcsolati hálót ugyanakkor kézenfekvő Csányi Sándorhoz kötni: az Appeninn elnöke, ifjabb Ádámosi György – Csányi egykori egyetemi évfolyamtársának, üzleti bizalmasának, Ádámosi Györgynek a fia – 2008–2009 között néhány hónapon át a Csányi magánbefektetéseit kezelő Bonitás 2002 Befektető és Tanácsadó Zrt. vezérigazgatójaként is működött. Ádámosi svájci címe egyezik Erősével, Zsuga János egy Mol-leányvállalat elnöke, a Molban pedig az igazgatóság alelnöke Csányi Sándor. 

Az Appenzell nyújtotta üzleti, letelepedési előnyökkel, a magyar személyek szerepével kapcsolatosan a Világgazdaság több kérdést is feltett Hans Büchlernek, az appenzeli TFP tanácsadó vagyonkezelő részvénytársaság vezetőjének, de ő üzleti titokra hivatkozva elzárkózott a válaszadástól.

Magyarországi adószakértők szerint a svájci lakcím értelme általánosságban annyi lehet, hogy szükséges kelléke a svájci cégalapításnak, ami pedig a kedvezőbb adózás kulcsa. Megfelelő kombinációval akár az adózás is elkerülhető, illetve a svájci cégek alkalmasak lehetnek arra, hogy a vagyon egy részét Magyarországon láthatatlanná tegyék.