A Balaton északi partján razziázott a Nébih

2016.05.05. 12:52

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei három nap alatt 89 észak Balaton-parti borászatot és több százezer hektoliter bort ellenőriztek, írja a Nébih sajtóközleményében. A „Balatoni Vihar” elnevezésű akció négy borászat működését kellett ideiglenesen felfüggeszteni. 

A „Balatoni Vihar” akcióban 32 borászati felügyelő 89 északi parti borászatot ellenőrzött április 25-27. között. Az akció előzményeként a NÉBIH 1000 hektoliter hamisított bort foglalt le egy tapolcai borászatnál, a Világos Kereskedelmi Bt.-nél. A hatóság a termékeket azonnali hatállyal zárolta, továbbá az üzem működését is felfüggesztették a szakemberek.

Az akció célja az volt, hogy a Nébih még szezon előtt meggyőződhessen arról, megfelelő-e a borok minősége, valamint eleget tesznek-e az élelmiszerbiztonsági előírásoknak. Az akció során mintegy 300 000 hektoliter terméket vizsgáltak meg a szakemberek. Nyomon követési hibát a termékek 2 százalékánál, 6,7 hektoliternél találtak, a laboratóriumi vizsgálatok során pedig sehol sem állapítottak meg minőségi problémát. 

A nyomonkövethetőséggel már inkább voltak gondok, a borászatok készletellenőrzésekor feltárt nyomon-követési jogsértések miatt 4 borászati üzem működését kellett ideiglenesen felfüggeszteni. Az üzemek csak a hibák kijavítása, majd ismételt hatósági szemle után folytathatják a tevékenységüket. A többi borászatnál csak kisebb, például jelölési, higiéniai hibákat találtak az ellenőrök, amelyek miatt figyelmeztetésben részesítették a vállalkozásokat. 

A NÉBIH Navigátor mobilapp segítségével már "a vásárlók maguk is bármikor borászati felügyelőkké válhatnak" a hivatal szerint. Az alkalmazásban a bor címkéjén található azonosítók valamelyikének megadásával ellenőrizheti bárki, hogy a termék rendelkezik-e a szükséges engedéllyel.