A szakszervezetek és a munkáltatók összezártak a munkakörülmények javításáért

2016.05.05. 13:21

A bolti kiskereskedelemben dolgozókat illesse meg 100 százalékos bérpótlék a vasárnapi munkavégzésért - ezt a közös ajánlást tette közzé csütörtökön a Független Szakszervezetek Demokratikus Ligája (Liga), a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ), ami már korábban is jelezte, hogy hajlandó a dolgozók érdekeinek irányába elmozdulni, csak a kormányra vár. 

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a három érdekképviselet együttesen és rövid időn belül javítani kívánja a bolti kiskereskedelemben munkát vállalók munkakörülményeit, különös tekintettel a vasárnapi pótlékra és a hét utolsó napján biztosított pihenőnapokra. Ennek érdekében közösen fogalmaztak meg egy 5 pontból álló ajánlást.

A további ajánlások között szerepel, hogy a munkáltató a jelenlegi 1 helyett legalább 2 vasárnapi pihenőnapot biztosítson havonta a dolgozóknak. Javasolták azt is, hogy a munkáltató által kötelezően elrendelt vasárnapi munka évente legfeljebb 12 lehessen, a 12 napot meghaladó vasárnapi munkavégzés csak a munkáltató és a munkavállaló közös megegyezése alapján valósulhasson meg. A három érdekképviselet abban is megegyezett, hogy a gyermekét egyedül nevelő szülő kizárólag önkéntes alapon legyen beosztható a hét utolsó napján. 

A felsorolt négy pontban foglaltakat a munkaszerződésben, illetve munkahelyi szintű kollektív megállapodásban is rögzítsék a szociális partnerek - ajánlották az érdekképviseleti szervezetek. A VOSZ, a LIGA és a MASZSZ közös közleményében megjegyezték, a kiskereskedelmi boltokban dolgozó munkavállalók nem lehetnek vesztesei az üzletek újranyitásának.  • Tippek
  • Hírek