Veszélyesen olcsó a fű Washingtonban

2016.05.05. 07:03

Már csak 10 dollár, tehát nincs 3000 forint a fű grammja Washington államban. Havi stabil 2 százalékkal csökken a piaci ára, ha ez így marad, évente 25 százalékos árcsökkenéssel kell számolni, írja a Washington Post. Bár a legalizálás utáni hónapokban a készletek hiánya miatt kicsit drágább volt, a mostani csökkenésnek talán csak a legális fűpiacba befektetők nem örülnek. 

Szakértők szerint az illegális fű termelési és terjesztési költségei összehasonlíthatatlanul nagyobbak, ezért a hirtelen árzuhanás. Egy dílernek számolnia kell az illegalitás összes költségével, amik a legális marihuána árában már nincsenek benne: nem hirdetheti magát, a kockázatot a bérekbe kell építenie, és nem fordulhat bírósághoz, ha problémái akadnak.

Az állam is egész jól jár, mert bár a csökkenő árak mellett egyre kevesebb adóbevétele lesz a fűpiacról, de megspórolja a dílerek elleni rendőrségi eljárások és a bebörtönzések magas költségeit. Arról nem is beszélve, hogy a büntetett egyének börtön utáni újraintegrálására sem kell később pénzt kidobnia.

De az olcsó fűnek is megvan az hátulütője. Az árérzékeny fiatal fogyasztók például tipikusan többet szívhatnak így. Azokat is veszélyeztetheti, akik hajlamosabbak nem csak rekreációsan használni.