Natália
2 °C
5 °C
Index - In English In English Eng

Matolcsy nem tervezi a lemondását, nem is érti a kérdést

2016.05.06. 07:02
Először adott interjút Matolcsy György, a Nemzeti Bank elnöke, mióta nyilvánosságra kerültek a jegybank alapítványainak költései. Megtudtuk, hogy politikai blöffnek tartja a kritikákat, nagyon fontosnak nevezte a miniszterelnök bizalmát, nem tervezi lemondását, nem is érti az erre vonatkozó kérdést.

Matolcsy György a Magyar Nemzetnek többször is kijelentette, hogy "politikai blöffnek" tartja az MNB-t és alapítványait érő kritikákat. A lemondását firtató kérdésre így reagált ezért:

Nemhogy nem tervezem, de nem is értem a kérdést. 

Ezután feltette a kérdést, hogy "egy jól működő, törvényes jegybank elnökének, amely új, sikeres monetáris politikát valósít meg, s ennek keretei között a forintosítás nyomán mintegy ezermilliárd forintot ad át a magyar társadalomnak, miért is kellene lemondania". Matolcsy nagyon fontosnak nevezte a miniszterelnök bizalmát, és biztos benne, hogy folytatják a közös munkát.

Az alapítványok költéseit a következőkkel magyarázta.

  • A jegybanktörvény nem tiltja, hogy oktatási feladatokat lásson el a jegybank, sőt előírja a kormány gazdaságpolitikájának segítését. 
  • "Az oktatás támogatása a társadalmi felelősségvállalás egyik fontos eleme, hozzájárulhat a sikeres gazdaság- és társadalompolitikához".
  • A befektetési kérdésekben a "nemzeti öntudatról és kincsképzésről van szó".
  •  "Ha a jegybank, átlátható módon tud arra forrást teremteni, hogy vissza tudja vásárolni a hazánkból elvitt műtárgyakat, azt megteheti. Ezzel a nemzeti öntudatot erősíti, és gyarapítja a nemzeti vagyont."

A szétosztott 267 milliárd forintból profitáltak a rokonai is, erre azt mondta, mindenki a saját családjáért tud felelősséget vállalni. "Amikor arról nyilatkoztam, hogy a családomnak nincs offshore érdekeltsége, akkor a szűk családomra, vagyis a feleségemre, a két fiamra és magamra gondoltam. Nekem Magyarországon 

körülbelül száz unokatestvérem van, világszerte pedig 3-400 rokonom. 

A VS.hu portál esetében is tiszta a kép: az unokatestvérem cáfolta, hogy érdekeltségében állna az újság kiadója" - jelentette ki. 

Hozzátette: az alapítványok nem vizsgálják, hogy a támogatott projektek mögött milyen tulajdonosok állnak. 

További fontosabb válaszok:

  • A Sakk és póker című könyvről Matolcsy György azt mondta, az elsősorban nem róla szól, hanem Magyarországról, másodsorban a miniszterelnökről, illetve arról, hogy az ország miként vívta meg a szabadságharcot 2010 és 2013 között. "Természetes, hogy támogattuk."
  • Az egyik unokatestvére, Szemerey Tamás cégétől valamennyi alapítvány által megrendelt azonos tanulmányért kifizetett pénzekre vonatkozó kérdésre azt válaszolta, a BanKonzult tanulmányait azért rendelték meg az alapítványok és a jegybank, mert olyan információkat tartalmaz, amelyek nagyon fontosak a pénzügyi döntések meghozatalához. Azért vásárolta meg minden alapítvány külön-külön, mert a kiadványok szerzői jogvédelem alatt állnak.
  • A forintosításból 136 milliárd forint nyeresége származott az MNB-nek, de nem azért, mert ebből akart szert tenni nyereségre, hanem mert a Kúria döntése alapján piaci árfolyamon kellett forintosítani. "Ezzel az összeggel és a nemzeti bank által végrehajtott monetáris fordulattal nyereséges lett az intézmény. Tehát először is örömre van ok, szerintem minden magyar állampolgár örüljön" - mondta.

Nem tagadta, a jegybank dönthetett volna úgy is, hogy átutalja az alapítványokba fektetett 267 milliárd forintot a költségvetésnek, hogy abból kártalanítsák a devizahiteleseket, akár az egészségügyben tátongó lyukakat is betömhette volna az összeg, illetve nyugdíjemelésre is lehetett volna költeni, "de mi az oktatást tartottuk a legfontosabbnak".

Bejelentette azt is, hogy a jövőben minden alapítvány köteles lesz közbeszerzést kiírni a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó esetekben.