Rudolf
1 °C
13 °C

Ők most a leggazdagabb magyarok

2016.05.06. 07:07

A Napi.hu 2016-os kiadványában az első helyen jó ideje nincs változás: Csányi Sándor áll az élen, ráadásul növelte is az előnyét a mögötte lévőkhöz képest, egy év alatt 35 milliárddal lett gazdagabb, így most 200 milliárd forint a becsült vagyona. Az OTP Bank első emberét Bige László, a Nitrogénművek Zrt. tulajdonosa követi, a harmadik helyet pedig Demján Sándor ingatlanbefektető, a lista egykori éllovasa szerezte meg.

Egyre gazdagabbak a gazdagjaink

A top 10-ből mindenki gazdagodott tavalyhoz képest, így a leggazdagabb magyarok összesen 134 milliárd forinttal többel rendelkeznek, mint egy éve.

 1. Csányi Sándor 35 milliárd forinttal gazdagodott, a jelenlegi vagyona 200 milliárd forint.
 2. Bige László 15 milliárddal vagyonosabb, mint tavaly; most 175 milliárd forintja van.
 3. Demján Sándor 27 milliárd forinttal gazdagodott, a mostani vagyonát 120 milliárd forintra becsülik. 
 4. Széles Gábor 8 milliárd forinttal gazdagabb, mint tavaly; jelenleg 100 milliárd forint fölött diszponál.
 5. Veres Tibor vagyona 85 milliárd forintról 97 milliárd forintra nőtt.
 6. Gattyán György 6 milliárd forinttal gazdagodott, mostani vagyonát 96 milliárdra becsülik.
 7. Wáberer György 10 milliárd forinttal lett gazdagabb, jelenleg 90 milliárd forintja van.
 8. Rákosi Tamás 84 milliárd forintról 87 milliárd forintra növelte vagyonát.
 9. Simicska Lajos 10 milliárd forinttal gazdagabb, mint tavaly; vagyonát 83 milliárd forintra becsülik.
 10. Kasza Lajos 8 milliárd forinttal gazdagodott, vagyonát 71 milliárd forintra becsülik. 

Andy Vajnának bejött az élet

A kaszinókoncessziókat és a TV2-t behúzó kormánybiztos először szerepel a top 100-ban, és rögtön az előkelő 16. helyet szerezte meg 44 milliárd forintjával. Rajta kívül még kilenc olyan gazdasági szereplő van, aki most debütál, ők azonban mind jóval hátrébb találhatók a listán:

 • Csitkovics Tibor és üzlettársa, Szekeres István közösen szerezték meg az 51. helyet a győri székhelyű Agrofeed Kft. nevű mezőgazdasági vállalkozásukkal – a vagyonukat 15,6 milliárdra becsülik.
 • Rögtön mögéjük, az 52. helyre érkezett a Wizz Air-részvényekbe okosan befektető Virág Attila, vagyonát 15,5 milliárd forintra becsülik.
 • 61. helyezett lett az ingatlanfejlesztésből és körömlakkokból 12,7 milliárdot összeszedő Jákob Zoltán, akinek a CrystalNails nevű cége a legismertebb, amely már 25 országban van jelen.
 • 10,2 milliárd forinttal a 75. helyen kezdett Lévai Ferenc és családja. Lévaiék az élelmiszeripar fontos szereplői Magyarországon, például ők vezették be a magyar piacra az BioTechUSA nevű étrend-kiegészítőt.
 • Két hellyel hátrébb található Bagaméry István, aki orvosi berendezések gyártásából szedte össze 9,9 milliárdos vagyonát.
 • Berkes Mihályné és férje, az Agro-Centrál nevű kereskedelmi és mezőgazdasági cég tulajdonosai 9,2 milliárddal kerültek a 84. helyre.
 • Szintén először szerepel a száz leggazdagabb magyar között Hernádi Zsolt Mol-vezérigazgató, jelenlegi vagyona 9,1 milliárd forint.
 •  9 milliárd forinttal a 86. lett (holtversenyben) Kárpáti László, a gabonakereskedelemmel foglalkozó Trigo Kft. tulajdonosa.
 • És egészen hátul, a 98. helyen debütált a listán  7,2 milliárdos vagyonával Sánta János, aki a trafikmutyival hihetetlenül jól járó Continental Dohányipari Zrt. egyik tulajdonosa.

Régi csibészek

Mészáros Lőrinc, Nyerges Zsolt, Széles Gábor, Garancsi István – az Orbán Viktorhoz közel álló üzletemberek sem tűntek el a listáról. Sőt, a vagyonuk nőtt tavalyhoz képest.

+ 8 milliárd
+ 8 milliárd
Fotó: Széles Gábor Hivatalos oldala / Facebook
 • Mint említettük, a lista 4. helyén áll Széles Gábor 100 milliárd forinttal.
 • Garancsi István, a Videoton focicsapat tulajdonosa idén a 30., jelenlegi vagyona 24 milliárd forintra becsülhető, ami 5 milliárddal több, mint tavaly.
 • Őt Mészáros Lőrinc szorongatja hátulról. 23,8 milliárdos vagyona 15,4 milliárddal több a tavalyinál.
 • Matolcsy György unokatestvére sem tud elugrani a jó üzletek elől, Szemerey Tamás az 50. helyen áll, és 3,3 milliárddal lett gazdagabb egy év alatt.

Úgy néz ki, a kormányfőhöz való közelség hatására ömleni kezdő pénz nem apad el egyik napról a másikra. Ezt bizonyítja, hogy Simicska Lajos sem tűnt a G-nap után, sőt tavalyhoz képest javított egy helyet, idén ő a 9. leggazdagabb magyar 83 milliárd forintos becsült vagyonával. Simicska üzlettársa, Nyerges Zsolt a 20. – ő 6,2 milliárddal több becsült vagyonnal rendelkezik, mint egy éve.

Irreálszféra

A gazdaság jól láthatóan kettévált reálszférára és „irreálszférára”. Az előbbit a piaci verseny, az utóbbit a milliárdos közbeszerzési győzelmek, a földpályázatok és a valós verseny nélkül megszerzett megbízások gyarapítják – olvasható a kiadvány bevezetőjében. 

A lista készítésekor csak tiszta eredetű vagyont és csak átlátható tulajdonosi és működési szerkezetet vesznek figyelembe, és csak magyar állampolgárok kerülhetnek fel a listára. A vagyonbecslés alapja a cégvagyon és -érték alapján történő felmérés volt, ahol figyeltek a kivett osztalékokra is. Így kimaradnak például a nagy műkincsparkok, a régóta külföldön tartott és az illegális pénzek is. További részletek a péntek reggel utcára kerülő kiadványban.