Tisztul a hazai vállalkozói szféra

2016.05.07. 08:15

A magyar cégvilág komoly tisztulását mutatja, hogy két év alatt negyvenezerrel csökkent a gazdasági társaságok száma - írja szombati számában a Magyar Idők. A lap által megkérdezett szakértők azon szabályváltoztatásokkal indokolták a visszaesést, amelyeket a csalárd és fiktív vállalkozások kiszűréséért vezettek be 2011 után.

Az átláthatóságot és a tisztulást segíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azon intézkedése is, hogy három kategóriába sorolják az 560 ezer hazai társaságot. A héten bevezetett minősítési rendszerben a társaságok harmada, nagjyából 190 ezer cég került a jó kategóriába. Ezek a cégek előnyökre is számíthatnak, bizonyos mulasztások esetében nem kell bírságot fizetniük, és csökken az áfakiutalás átfutási ideje is.

Az átlagos kategóriában 370 ezer vállalkozás, vagyis a cégvilág kétharmada szerepel, míg kockázatosnak, vagyis rossz minősítésűnek hetven társaságot nyilvánított a hatóság. A rossz besorolás - amely csak a 2016. január 1. után elkövetett jogsértésért járt - hátrányt jelenthet - írja az MTI.  • Hírek
  • Hírek