Távozik Szaúd-Arábia olajminisztere

2016.05.09. 15:35

Ali al-Naimi, Szaúd-Arábia olajexportjának irányítója 20 év után távozik posztjáról. A 80 éves al-Naimit 1995-ben nevezték ki az energiáért, iparért, és ásványi nyersanyagokért felelős minisztérium élére, innen vonul most vissza, írta a Bloomberg. Előtte, már 1984-ben a világ legértékesebb olajvállalataként számon tartott Saudi Aramco elnöke volt.

Az egyszerű beduin családból származó al-Naimi gyerekkorában birkapásztor volt, innen nőtte ki magát miniszterré. Miniszterségének majdnem 21 éve alatt átvezette a világ legnagyobb kőolajexportőrét piaci fordulatokon, helyi háborúkon, technikai fejlődésen, és a klímaváltozás problémájának kirobbanásán is.

Az iparban töltött hét évtizedem alatt láttam, mikor az olaj 2 dollár volt hordónként, és azt is, mikor 147, a kettő közötti minden változással együtt.

- mondta al-Naimi februárban Houstonban az amerikai olajipar nagyjai előtt. Távozásának hátterében Mohamed bin Szalman, a szaúdi koronaherceg reformtörekvései is állhatnak.

Egyre inkább az ő kezében van ugyanis az állami olajmonopólium. Al-Naimi utódja a miniszteri poszton Khalid al-Falih, aki eddig is fontos szerepet játszott Szaúd-Arábia olajpolitikájában, és közel áll Szalman királyhoz, és a koronaherceghez is.