A Kehi szerint is szétcsalták a hortobágyi földosztást

DEBRE20160227004
2016.05.10. 15:53
18 perc volt elbírálni egy földpályázatot a Hortobágyi Nemzeti Parknál. Mondjuk szabályosan nem is volt mit elbírálni, hiszen a legtöbb pontot adó földpályázati részletek elbírálására nem is volt semmi érdemi szabály.

A kormány is tudja, hogy a haveroknak osztotta a földet a Hortobágyi Nemzeti Park (HNPI) – ez derül ki abból a Kehi-jelentésből, amit a szocialista Gőgös Zoltán tett közzé. Neki egy per kapcsán adta ki a bíróság az iratokat, az MSZP pedig feltöltötte a honlapjára a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) megállapításait.

Csak az erősebb részletek, kiemelve:

  • A Kehi szerint senkit nem érdekelt a földpályázatok 40 százalékát adó gazdálkodási terv, ugyanis nem is volt erre HNPI-nek semmi utasítása vagy bármi rögzített gondolata arról, hogy ezt mi alapján kell elbírálni. A Vidékfejlesztési Minisztérium pedig alapból nem adott semmi értelmes szempontrendszert ehhez.
  • De ez szinte mindegy is, ugyanis négy alkalmazott bírált el 60 nap alatt 1600 pályázatot. Így naponta átlagosan 27 pályázatról döntöttek körültekintő mérlegelés után. Azaz 18 percenként, ha egy perc szünet nélkül folyamatosan dolgoztak 60 napon át és szabályok híján megbeszéltek minden pályázatot. Igaz, a munkájukat egy ügyvéd is segítette.
  • Nem volt kötelező bármit is ellenőrizni abból, amit pályázók csatoltak a pályázatukhoz. Csupán lehetőség volt egyáltalán megnézni bárkinél, hogy full kamu-e a pályázata.
  • A pályázaton olyan is indulhatott, aki a pályázat kihirdetése után alapította a cégét vagy jelentkezett be gazdálkodónak. 
  • Több olyan pályázó volt, akinek többször elszámolták az állatait, ha bérbe adta őket valamelyik barátjának. Vagy olyanok, akik gyorsan bérbe vettek pár állatot a pályázat idejére, hogy megszerezhessék a kívánt földeket.

Tavaly a botrányos földosztásai után lemondott a Hortobágyi Nemzeti Park vezetője, és néhány földet újra megpályáztattak.