Nem bírnak leállni Matolcsy alapítványai

2016.05.11. 13:11

Márciusban ismét tízmilliárdokért vettek állampapírokat a Magyar Nemzeti Bank által közpénzből létrehozott alapítványok. Ezt a Világgazdaság salátázta ki az MNB legfrissebb adatközléséből.

Bár a jegybank azt nem közölte, hogy pontosan mennyit jegyeztek a hónapban alapítványai, azt igen, hogy mennyit vettek az úgynevezett "háztartásokat segítő nonprofit szervezetek". Márpedig az MNB bizarr módon saját alapítványait is ez utóbbi kategóriában tartja számon, és rajtuk kívül hasonló alapítványok csak relatíve kevés állampapírt vesznek.

A Magyar Nemzeti Bank alapítványainak pénzosztogatási botrányával kapcsolatos összes cikkünket megtalálja itt.

Ebből következik, hogy annak a közel 40 milliárd forintnyi állampapírjegyzésnek, amelyet márciusban a "háztartásokat segítő nonprofit szervezetek" hajtottak végre, döntő része hozzájuk köthető.

Arról, hogy mit akarnak Matolcsy alapítványai az államkötvényekkel és miért necces ez az egész, itt írtunk részletesen.

A jegybanki kategorizálás egyébként már csak azért is érdekes, mert a tavaly decemberi MNB-rendelet melléklete e kategóriába azokat a szakszervezeteket, munkavállalói érdekképviseleti szervezeteket, politikai pártokat, egyházakat, egyházi intézményeket, egyesületeket és alapítványokat sorolta, amelyek „a háztartásoktól kapják forrásaikat, vagy nincsenek az állam vagy a gazdálkodó szervezetek irányítása alatt”. Márpedig az MNB-alapítványok kuratóriumában számos jegybanki vezető, köztük maga Matolcsy György elnök felbukkan, és a Pallas Athénék közpénzből gazdálkodnak - jegyezte meg a VG. Ráadásul Matolcsy egy alapítvány esetében maga döntött az államkötvény-vásárlásokról is.

Az alapítványokat irányító szűk kört itt mutattuk be részletesen.