10 fontos mondás a csütörtöki Kormányinfóról

D SOS20160512033
2016.05.12. 17:02

Megtartotta a szokásos, csütörtöki Kormányinfót Lázár János, ahol Kovács Zoltán kormányszóvivővel együtt újra azt magyarázták, mit miért tesz a kormány. A sajtótájékoztatóról szóló percről-percre-tudósításunkat itt olvashatja.

Ez volt a 10 legfontosabb állítás a sajtótájékoztatón:

  • A nemzeti buszgyártás az új nemzeti fegyvergyártás. Vagyis a magyar ipar zászlóshajója, remélt jövőbeli tartópillér. De ehhez az is kell, hogy legyen együttműködés, meg hogy a nemzeti ipar kapjon egy esélyt. Meg az is, hogy Tarlós István főpolgármester ne akarjon Budapestre olcsóbb lengyel buszokat, ez nem nyomás, meg háború, mert egyébként nagyon jóban van vele a kormány, inkább csak kérés. Amit persze egy felelős polgármester nem utasíthat vissza. Meg arról sincsen szó, hogy itt egyetlen céget, például a kormányhoz közelinek mondott Mabit akarnák helyzetbe hozni, 7-8 olyan cég is van ma Magyarországon, amelyik bekapcsolódhatna a buszgyártásba.
  • Egységes csomagolása lesz a cigarettának, és bizonyos dohányterméket betiltanak, a gyümölcsös, fűszeres mentolos dohányárukat például akár már idén. De e-cigizni sem lehet majd akárhol.
  • 2018 őszére felülvizsgálják a nemzeti alaptantervet, a cél, hogy a magyar oktatás legyen az egyik legjobb Európában. A szakképzést is átalakítják, a cél az, hogy 4 év alatt érettségit és szakmát is szerezzen a tanuló. Természettudományos tanárból egyébként kevés van, így nem lesz elbocsátás csak azért, mert átalakítják a tantervet.
  • A kvótaügyi népszavazás a kormány szerint az elmúlt 25 év egyik legfontosabb népszavazása, állításuk szerint legalább olyan fontos, mint a NATO vagy EU tagságról szóló. A kilátásba helyezett pénzbüntetés, amiért nem akarunk menekülteket befogadni szerinte ellentétes az EU alapokmányával, meg egy sor egyéb dologgal. Lázár szerint Magyarország egyébként is az egyik legszolidárisabb volt, amikor a schengeni határokat meg akarta védeni. Közpénzből kampányolnak majd a népszavazás előtt, de igazából ez nem is kampány lesz majd csak "tájékoztatás".
  • Az EU-USA szabad-kereskedelmi egyezményről a kormánynak az a véleménye, hogy tárgyalni kell, de nem sürgős a dolog, a nemzeti parlamentek jóváhagyása nélkül pedig elfogadhatatlan a megállapodás.
  • Leegyszerűsítik az építés befejezését, elég lesz egy hatósági bizonyítvány, és településképi törvény is jön.
  • Jelentős béremelés jöhet az egészségügyben, még nem tudni, mekkora.
  • A háttérintézményeknek 32 milliárd forintot kell a költségvetésbe fizetniük, de még több kérdés tisztázatlan a bürokráciacsökkentés körül, a lelépési pénzről is vita van, kevesen támogatják. Az OEP átalakításával kapcsolatos aggodalmakkal Lázár János nem ért egyet.
  • A Déli pályaudvar helyén Lázár parkot akar látni. A kormány még ebben a hónapban dönthet a pályaudvar bezárásáról. Jön a Nyugati-liget, a MÁV-tól várnak javaslatot a pályaudvar rekonstrukciójára.
  • A miniszter szerint segítené a magyar termelőket, ha magyar kiskereskedelmi cég döntene a felvásárlási árakról, nagy baj, hogy a kiskereskedelmi szektorban nincs nemzeti többség. A dobozos tej áfájának csökkentése egyébként fel sem merül, nem olyan egészséges, mint a friss tej, Lázár nem is ad dobozosat a gyerekeinek.