A gazdálkodóknak egy héttel tovább lehet támogatási igénylést benyújtani

2016.05.12. 15:28

Az Európai Unió jóváhagyta az egységes kérelmek beadási határidejének meghosszabbítását, így most a gazdálkodóknak több idejük jut a támogatások igénylésére - közölte a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal csütörtökön az MTI-vel. 

Az idei kérelmeket Magyarországon várhatóan május 23-ig, az eredeti határidőnél egy héttel tovább lehet szankciómentesen benyújtani az MVH-hoz, és ennek megfelelően a további, benyújtással kapcsolatos határidők is kitolódnak, mondta el Gyuricza Csaba. Az unió a múlt évhez hasonlóan az idén is legfeljebb egy hónapos hosszabbítást engedélyezett, ám a kifizetések ütemének tartása érdekében Magyarország csak rövid haladékkal él. Az októberi előlegfizetést kockáztatná a határidő túlzott módosítása az MVH elnöke szerint.

Gyuricza Csaba arról is beszélt, hogy az idén május 11-ig mintegy 124 221 egységes kérelmet nyújtottak be az MVH-hoz, valamivel kevesebbet, mint tavaly. A hivatal vezetője arra kéri a gazdálkodókat, hogy kérelmük beadását ne hagyják az utolsó pillanatra, így jelentősen csökkenthetik a falugazdászok és az elektronikus beadófelület túlterhelését. A határidő meghosszabbításról szóló és az egységes kérelmekhez kapcsolódó egyéb határidőket tartalmazó magyarországi szabályozás megjelenése a következő napokban várható.